Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На 30 минути от Пловдив се намира божествено място за разходка и почивка
На 30 минути от Пловдив и 10 минути от Асеновград с кола се намира един от последните новоосновани манастири преди Освобождението на България -  Араповският манастир "Света великомъченица Неделя“. Ако решите да се разходите дотам, то трябва да знаете, че пътят е доста добър, дори новоасфалтиран. 

Строителството е от 1856 г., близо до древно аязмо (свещен извор) недалеч от асеновградското село Златовръх (Арапово) през 19 век. 

На място може да седнете и да отдъхнете от забързаното ежедневие на града. В манастира няма атракции, нито има сергии със сувенири, все пак говорим за духовно място, където дори пътят свършва. Освен църквата, където може да запалите свещ за здраве и да отправите молитва към Бога в двора на манастира има кула. Сградата е превърната в музей на Ангел войвода - един от най-известните хайдути в този край, който е бил и основният дарител за изграждането на манастира. Зданието е на три етажа. На първия етаж може да видите различни вещи и снимки от началото на XX век. Вторият етаж е гостна с кухня, а на третия етаж са спалните помещения.

Стенописите в църквата на Араповския манастир са в окаяно състояние. С просто око се вижда стар теч от покрива, който е съсипал рисунките. На места има и сериозни пукнатини, където човек може да провре пръстите си.

В двора освен красива градина и пейки се отглеждат различни птици - патки, пауни, кокошки и гълъби. Още на входа има голяма табела, която казва, че е забранено да внасяте храни и напитки, както и да сте облечени подобаващо.

Има и надпис, който оказва, че през манастира е минал и Васил Левски, а тук са се събирали хора, които са участвали в Освобождението на България от Османско робство.

Други указания има и по отношение на това, че в района не се стреля - този надпис е доста озадачаващ, но всъщност, след като видяхме, че на паркинга има гилза от патрон осъзнахме, че този инструкцията не е случайна.

В близост до манастира има аязмо с вода. Отново интересна бележка ни направи впечатление, че не трябва да се хвърлят монети, както и че това не е място за изстудяване на храна и напитки, а вярващите трябва да уважават Божия дар и да не замърсяват водата.

В непосредствена близост до манастира се намира нещо като макет на малко селско стопанство от едно време, където може да се видят къщи, кошара, кладенци, люлки, стобор, огнище.

Още по темата: общо новини по темата: 1105
05.02.2024 »
30.11.2023 »
23.11.2023 »
21.10.2023 »
14.10.2023 »
11.10.2023 »
предишна страница [ 1/185 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: