Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Н.Пр. Али Реза Ирваш: Това, което се случва в Газа, не се нарича защита или отбрана
Автор: ИА Фокус 10:16 / 13.11.2023Коментари (0)379
©
Негово Превъзходителство Али Реза Ирваш, извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в Република България, е роден на 31 март 1961 г. Магистър по Политическите науки. Дипломат от кариерата. Започва работа в Министерството на външните работи на Иран през 1993г. Работил е в дипломатическите мисии на Иран в Индия и Китай като генерален консул в Хайдарабад и Шанхай. Първия му мандат като посланик е в Унгария (2006-2010). От 2023г. е извънреден и пълномощен посланик на Ислямска република Иран в Република България. Владее английски и арабски език. 

Ваше Превъзходителство, целият свят е свидетел на това, което стана между Израел и Палестина. Как ще коментирате случващото се? Каква е позицията на Иран?

Случилото се на 7 октомври е резултат от 75 години потисничество над палестинците. Окупацията на техните земи, унижението на няколко поколения палестинци, които живеят в лагери под натиска на окупаторите. Всяка сутрин, когато се събудят, те не знаят дали вечерта ще се върнат у дома или не. Дали ще останат живи или ще загинат. Дали са свободни или отиват в затвора.

Оградени са с високи стени. Откъснати са от света и не могат да си представят никакъв план за бъдещето си, логическият и психологически резултат от такава ситуация е бунт.

Но какво прави Израел? Определено думата престъпление не е онази дума, с която може да се опише тази трагедия и катастрофа. Трябва да се измисли дума с повече отвращение и омраза. Извършва се геноцид и етническото прочистване в най-бруталната му форма и Западът, глашатай на човешките права, го подкрепя. 

Това, което се случва, не се нарича защита или отбрана. Това е едностранна атака. Израел бомбардира и унищожава беззащитни хора, разселва ги и разрушава домовете им. Правото на самоотбрана няма външна реалност, то е само формулировка за оправдаване на престъплението. Разбира се, хората по света знаят това и техните демонстрации по целия свят в защита на народа на Газа и искането за край на войната означават същото.

Иранското ръководство похвали нападението на Хамас, но отрече Техеран да е участвал в подготовката му. Вашият коментар?

Иран смята, че палестинският народ е потиснат и се намира в нехуманни условия. Земята им е окупирана и за тях няма светло бъдеще и надежда. Човешките им права са нарушени и в тази ситуация за тях няма прогрес, развитие, мир и бъдеще. Ако един народ живее под толкова много потисничество, гнет и не прави нищо срещу потисника, той заслужава да бъде обвиняван.

Случващото се в Газа не е война, а геноцид – така определят световните политолози ситуацията в ивицата Газа. Как я определя Иран?

Отговорът на този въпрос беше даден в рамките на отговора на първия въпрос.

Иран заяви, че ако Израел не спре геноцида, ще има дългосрочни последствия. Какви може да са последствията?

Не само Иран, но всеки един мислител предрича, че неизбежният резултат от този геноцид е много жалък край за управляващите в Израел. Извършването на такова поведение срещу всяко общество предполага един ден то да си отмъсти за това. С този престъпен акт Израел се изложи на голяма опасност. Той показа истинското си лице на света. Отсега нататък хората по света виждат управниците на Израел по този начин.

ООН обвини и двете страни във военни престъпления. На какво мнение е Иран?


Коя страна? В момента виждаме само една страна, която брутално бомбардира обикновените граждани. Другата страна обвинена от ООН разбира се, че не са невинните хора. Според ООН Израел е официална държава. Хамас няма официален статут в ООН. Каква е ползата от обвиненията и осъждането на ООН, когато Израел не спазва нито един закон. Извършват ли в момента хората от Газа военни престъпления? Или всяка минута биват убивани под бомбардировките. 

Най-малко 10 500 палестинци, от които 40% деца, са загинали, и над 32 000 са ранени от израелските атаки в ивицата Газа. ООН заяви, че заради израелските бомбардировки в Газа не е останало нито едно безопасно място. Как коментира Ислямска република Иран тази безмилостна статистика?

Представената статистика не може да бъде наречена освен като бедствие, трагедия и военни престъпления. Разбира се, не се съмнявайте, че Америка и нейните съюзници са обвиняеми в това. Защото заради декларираната подкрепа от тяхна страна Израел извършва тези престъпления. Отсега нататък Америка и поддръжниците на Израел в тези престъпления не могат да говорят за права на човека, защото доказаха, че това, което казват, не е истина.

Израелската армия уби над 4 хиляди деца в Газа, същевременно "Хамас" отвлякоха над 240 души невинни израелци. Защо се прилага този взаимен терор върху невинни цивилни граждани? Това нова военна стратегия ли е?

Под предлог за 240 заложници Израел продължава масово да убива цивилни и да разрушава градовете им. Излагането в преден план на пленниците е с цел да заблуди умовете на хората и да прикрие убийството на невинни хора, разрушаването на инфраструктурата и тяхното разселване. 

Бившият командващ въоръжените сили на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис смята, че зад конфликта в Близкия изток стоят Русия и Иран. Какво е становището на Иран относно това твърдение?

Тези изявления са с цел да оправдаят престъпленията на Израел и тяхната собствена подкрепа за убийството на невинни палестински хора. Престъплението се случва в момента пред очите на целия свят. Израел продължава да избива хора, а ние трябва да се занимаваме с мнението на един бивш американски командир. Тези думи имат за цел да отклонят умовете на хората от грозната реалността, която се случва.

Иран призова за задълбочаване на връзките с Русия в областта на енергетиката. До какво ще доведе това задълбочаване и в чий интерес?

В настоящия контекст не желая да отговоря на този въпрос.

Има ли Иран конкретно предложение за разрешаване на ескалацията на проблема Израел – "Хамас" според някои, според други – Израел -Палестина?

Това, което е важно сега е да бъде спряно убийството на хора. Всички представители на медиите да положат усилия да не биват убивани невинни хора. В режим на война няма смисъл от никакъв план.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД

Още по темата: общо новини по темата: 359
11.06.2024 »
10.06.2024 »
09.06.2024 »
08.06.2024 »
07.06.2024 »
03.06.2024 »
предишна страница [ 1/60 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: