Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мъж отнесе 8 г. затвор за причиняване на ПТП в пияно състояние
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:30 / 26.10.2022Коментари (0)314
©
Варненският апелативен съд наложи 8 години "лишаване от свобода“ на шофьор, предизвикал пътно произшествие след употреба на алкохол, в резултат на което е загинал човек. Подсъдимият Тодор С. ще бъде лишен от право да шофира в продължение на 10 години. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

С решението си въззивната инстанция измени присъда на Окръжен съд – Варна, като намали присъдените наказания. Първата инстанция е определила "лишаване от свобода“ за 9 години и 3 месеца и "лишаване от право да управлява МПС“ за 14 години.

Тодор С. е бил признат за виновен в това, че на 02.04.2021г. при управление на лек автомобил на пътя Добрич - Варна по непредпазливост е причинил смъртта на друг мъж. Деянието е било извършено в пияно състояние – с концентрация на алкохол в кръвта 0,89 промила. Водачът е нарушил правилата, описани в Закона за движение по пътищата, като управлявал с превишена скорост, навлязъл в лентата за насрещно движение и е бил без поставен колан.

Подсъдимият карал автомобила си агресивно и с висока скорост по улиците на с. Стожер. Сигнал за това постъпил в ОД на МВР в Добрич. Полицейски служители го последвали със звуков и светлинен сигнал, указващи му да спре. Вместо да се подчини, водачът увеличил скоростта и продължил да шофира по пътя към Варна. През цялото време автомобилът криволичел и изпълнявал рискови маневри. След разклона за с.Любен Каравелово скоростта била 104,80 км/ч. В насрещното платно се движел друг автомобил. Без причина подсъдимият рязко навлязъл в насрещното платно и ударил идващата кола. Инцидентът станал пред погледа на полицейските служители. Пристигналият медицински екип констатирал смъртта на водача на другото МПС.

Химическа експертиза установила алкохол в кръвта на подсъдимия от 0,89 промила. Според заключението на Комплексната съдебнопсихиатрична и психологична експертиза, мъжът страда параноидна шизофрения и е лекуван многократно в психиатрични лечебни заведения.

Апелативният съд изтъкна, че с действията си Тодор е нарушил три от правилата за движение по пътищата. Превишаването на максимално допустимата скорост, неправомерното пресичане на единичната непрекъсната линия и навлизането в насрещната лента всякога е особено грубо и рисково, а в случая е осъществено при допълнителен неблагоприятен фактор - алкохолна интоксикация. Тези обстоятелства демонстрират самонадеяност, равнодушие към пътната безопасност и опазването на живота и здравето на останалите участници в движението, смята съдът.

Отегчаващо обстоятелство е и неизпълнението на разпореждане на полицейски орган за спиране. В решението се изтъква и обществената опасност на подсъдимия предвид предходните му нарушения на правилата за движение, за които е бил санкциониран.

Цялостната преценка на обстоятелствата доведе апелативните съдии до становището, че наказателна репресия чрез изолирането на подсъдимия за 9 години и 3 месеца е прекомерна, предвид неговото психично заболяване. Настоящият съдебен състав прецени, че целите на закона могат да се постигнат с намаляване на санкциите "лишаване от свобода“ и "лишаване от право от право да управлява МПС“. В тези параметри наказанието е достатъчно строго и съответно на извършеното престъпление.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва пред ВКС.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: