Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Музеят на религиите – мястото, което ни учи на толерантност и приемственост
Автор: Габриела Ганев 17:31 / 10.03.2023Коментари (0)293
©
В четвъртото издание на рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус" се насочваме към Южна България. Пренасяме се към един от най-древните градове в света. През епохите е носил много имена, но най-често споменаваните от тях са: Берое, Августа Траяна, Иринополис, Боруй, Верея, и Железник. Тази седмица пътуваме именно към Стара Загора. 

Освен с впечатляващата си история, градът е популярен с незабравимите преживявания, които подарява на посетителите. Те всъщност са плод на забележителностите, които можем да видим в района. Доказателство за значимостта и предимствата на хилядолетния град и всички възможности, които дава старозагорския регион в сферата на туризма е участието на Стара Загора в най-голямото международно туристическо изложение в Берлин, за което ви споменахме и миналата седмица. Именно градът е част от образа на страната ни, който представяме пред света. И определено има защо!  

В Стара Загора се намира най-старият в Тракия български театър – Драматичен театър "Гео Милев“ и античният Форум на Августа Траяна. През 1925 г. е открита втората след София опера в страната – Южнобългарската опера (днес позната като Държавна опера Стара Загора), а през 1895 г. – първият градски парк от европейски тип в България. В града се намират още и Музеят на религиите и музей "Неолитни жилища“.  

Получилият гражданственост Архитектурен комплекс "Музей на религиите" е уникално култово място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през различни исторически епохи. Проведените археологически проучвания са разкрили невероятно наслагване на религиозни практики, извършвани в границите на комплекса.  

Петьо Мирчев от Регионалния исторически музей в Стара Загора обясни, че идеята на архитектурния комплекс е да бъде мост между три религии - езическата, християнката и мюсюлманската.  

"Трябва да има толерантност между различните религии. Това може би искат да покажат и нашите предци, тъй като виждате, на едно място са струпани толкова религии – езическа, християнска и мюсюлманска, и навсякъде между тях има приемственост. На мястото на езическото светилище по-късно е построена християнска църква, а след това в началото на XV век е построена и джамия. Това става в самото начало на XV век или по-точно през 1409 година -  или скоро след завладяването на българските земи от османците. Тук Стара Загора е завладяна от тях някъде около 1369-1371 година. Няколко десетки години след това е построена и нашата Ески джамия тук, в самия център на град Стара Загора, за което свидетелства и строителен надпис, който е сложен точно над входа на джамията“, обясни Петьо Мирчев.   

Той посочи, че посетителите могат да разгледат красиво изрисувания архитектурен комплекс, украсата на джамията, стенописите, а също така и ансамбълът, който е оформен като тераса в самата джамия.  

"Посетителите могат да видят останки от средновековна църква, може би една от малкото в нашия град. Тя е в чертите на самия Архитектурен комплекс "Музей на религиите“. Мисля, че ще им бъде много интересно. А самото място има някакво много притегателно излъчване и може би неслучайно е било мястото на толкова много религиозни храмове през вековете“, добави той.   

Разхождайки се край Стара Загора не можем да не добавим още една допълнителна спирка – а именно един балнеоложкки курорт, който ни предлага истинска релаксация и прекрасно преживяване. Спираме в Старозагорските минерални бани – село, което се намира на 14 км от центъра на града. И както може би се досещате курортът е популярен с минералните си извори, а в него се помещават 20 хотела. 

Той е привлекателен с възможностите за климатолечение и балнеолечение, както и с обновената база за отдих. В близост е до местността "Богородична стъпка. Минералните извори са разположени в района на Старозагорските минерални бани. Водата излиза на повърхността от 1600 м дълбочина с температура около 40 °C. 

В центъра на курортното селище се намират и Римските терми. Те са едни от най-големите и най-добре запазените в нашите земи.  

Мария Камишева – завеждащ отдел "Антична археология“ в Регионален исторически музей – Стара Загора, обясни, че Термите са изградени върху естествен минерален извор. 

"Цялата територия в този район се използва от най-дълбока древност. През 1965 г. във връзка с изграждането на каптаж за банята, която е ситуирана в средата на селището, се разкриват тези антични зидове и тогавашният директор на музея Димитър Николов започва проучвания. В резултат на многогодишни проучвания са разкрити 12 помещения с обща площ 2500 кв. м. В две от помещенията са намерени части от мозаечни подове. Може да се каже, че тази римска баня се е използвала от ІІ почти до ХІІ век, като през различните периоди е достроявана или преправяна в някои свои части. През 1980 г. е извършена реставрация на запазените зидове“, разказа тя. 

По думите й най-интересното откритие на г-н Николов е намереният строителен надпис за изграждането на банята.  

"В него се споменава, че Улпий Хиероним, който е родом от Никомедия – това е един град, разположен на брега на Мраморно море, всъщност е днешният град Измит в Турция, построява със собствени средства къпалните, две съблекални, фригидариумът, който всъщност е едно студено помещение към самите терми, и нимфеумът с цялата украса, както и каптажът към самите терми. За съжаление, още тогава нимфеумът не е открит и в продължение на времето до днешна дата за него все още се знае само по този строителен надпис. Улпий Хиероним е първожрец, т.е. изпълнява такива жречески функции официални, също и неговата съпруга е въздигната в ранг на първожрица“, посочи още Мария Камишева.   

Тя обясни, че всички минерални извори от най-дълбока древност са били обект на голяма почит. По думите й римски императори са строили свои резиденции около тях, за да се лекуват.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: