Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мобилни манипулационни ще обикалят отдалечените населени места
Автор: Самуил Иванов 10:59 / 17.01.2024Коментари (0)229
©
Създават мобилни манипулационни, които да посещават населени места без общопрактикуващи лекари и без постоянен медицински пункт. Това реши парламентът днес, разглеждайки на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, предаде репортер на "Фокус“.

Целта на това нововъведение е превенция и навременно лечение на заболявания. Според групата на "Има такъв народ“ в малките населени места често няма достъп до здравни услуги, което лишава жителите им от профилактични прегледи и медицинска помощ.

Цялата дейност ще се контролира от Изпълнителна агенция "Превенция, профилактика и медицински проучвания“.

Определена е сумата от 25 млн. лева, която ще бъде необходима за закупуването на високопроходимите автомобили, които да извършват медицинските услуги.

В специалните медицински автомобили ще могат да се извършват прегледи. В тях ще има апаратура за извършване на ЕКГ, кръвни изследвания, измерване на кръвното налягане, сатурация и други. Екипът ще се състои най-малко от двама души – шофьор, който може да бъде и медицинско лице, и още едно медицинско лице (лекар, сестра, лекарски асистент).

Броят на автомобилите, които ще бъдат изпращани, ще зависи от броя на населението в областта и броя на населените места.

От ИТН смятат, че освен за извършването за прегледи, тази услуга ще позволи създаването на здравна карта с актуални данни за извършване на различни медицински проучвания.

Финансирането на мобилните манипулационни и медицинските проучвания ще се случва след пренасочване на процент от акцизния данък върху алкохола и цигарите.

По предложение на Костадин Ангелов предложенията между двете четения ше бъде 21 дни. 

Дебатите

При разискванията от "Възраждане“ и БСП заявиха, че ще подкрепят законопроекта на първо четене. От третата политическа сила обаче поискаха дейността да се контролира от Здравното министерство, а не от Изпълнителната агенция, за да не се увеличава държавната администрация.

От ГЕРБ също казаха, че ще подкрепят на първо четене текста. Костадин Ангелов, който е и председател на Здравната комисия към парламента, каза обаче, че от първата политическа сила ще поискат максималния срок за предложения между двете четения, който е 21 дни . Мотивът за това е, че ще се направи опит за създаване на работна група, която да създаде работещ механизъм, изчистващ противоречията в нормативната уредба на Закона за здравето и Закона за лечебните заведения.

От ДПС също щели да подкрепят предложението. Джевдет Чакъров заяви, че от Движението ще поискат прецизиране на текстовете, за да може всички жители на отдалечени места да могат де факто да получават медицинска помощ. Те щели да участват и в работната група.

Васил Пандов от ПП-ДБ коментира, че принципно концепцията е добра, но ще настояват за преработка на текстовете. Втората политическа сила смята, че има противоречия с отделни закони, но се надяват, че с действията на работната група ще се премахнат неяснотите и ще се постигне консенсус. Те щели да се въздържат при гласуване на първо четене.

Още по темата: общо новини по темата: 1063
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/178 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: