Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Младите българи се пазарят за заплати от 4000 лева, независимо от опита и стажа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:28 / 21.06.2023Коментари (9)310
©
Младите българи знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1000 лв. те определят като твърде ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4000 лв. (след данъци).

Това показва проучване на JTN за тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план.

Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са между 14% и 36% по-малки от тези на мъжете.  

Адекватната заплата е посочена като най-важен фактор за комфорт на работното място от 68% от анкетираните. След това идват приятната и приятелска работна среда (45%), добър баланс работа – личен живот (43%) и гъвкаво работно време (41%).  Всеки втори от анкетираните твърди, че би се завърнал да живее в родния си край, ако му бъде предложено адекватно работно място. 43% от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители, а 26% твърдят, че предпочитат да са инфлуенсъри пред работа на заплата.

Младите хора на възраст 18-35 г. очакват, че работодателите и държавата трябва да се разберат за работещи начини за постигане на адекватно заплащане (общо 70%). Общо 85% не чувстват, че могат да разчитат на държавата за сигурност при загуба на трудоспособност или за пенсия.

Най-сериозните очаквания към държавата са за постигане на икономически растеж и добро качество на живот в страната.  Хората под 35 години са видимо по-готови да поемат лично отговорност и да се нагърбват със задачи извън тясно личния си интерес.

Резултатите недвусмислено показват, че огромното мнозинство (92%)  виждат следващите си 5 години в България. Много от тези хора имат близки на различни позиции и в България и извън и виждат какво е постижимо за българи в чужбина и за българи в България. В днешно време немалко работодатели предлагат различни варианти за живот в друга държава, работа от различни държави в различен момент. Оттам идва и все по-осъзнатата борба за лично утвърждаване чрез по-добро образование, повече работа и активно развиване на кариерата.

Прави впечатление, че запитаните до 35 годишна възраст са много по-склонни да разчитат на собствени сили - 79% казват, че сами носят отговорност за успешното си развитие в кариерата, а 51% посочват, че са готови да жертват от личното си време за професионалната си реализация. Две трети от анкетираните не считат, че образованието гарантира намиране на добра работа в България.

По отношение на личния си живот 78% от анкетираните споделят, че искат да имат дете в следващите 5 години и като основни фактори за решение да станат родители посочват фактори като доверие в човека до тях (45%) и стабилност на доходите (46%). В личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители на щастие – 65% определят като най-важен фактор обичан човек до себе си, 47% поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 46%, а финансовата стабилност е най-важна за 35% от анкетираните.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.06.2023 г.
0
 
 
Искат. А какво могат?
0
 
 
При мен заплата под 4000 лв няма. Но, независимо от длъжността, за която кандидатстват, първо минават на тест по езикова култура и едва 5% го взимат с над 70% верни отговори. Не понасям неграмотни служители - петнят ми името!
+2
 
 
искат,но няма как-повечето работодатели не могат да си позволят такива заплати,лошото е че много фирми могат да плащат толкова,но не го правят и после един такъв пишман бизнесмен вика-ами от 35 човека дошли на интервю нито един не започна-на 1000лв няма как-а същия този бизнесмен прави 5млн. чисто на година с 14 работника-сега има само 6 и се чуди защо няма кадри
+2
 
 
Ако това "проучване" е на базата на анкетите, дето пускат по университетите и извадката е от СУ в ИТ специалностите, не е голяма изненада да търсят такива пари. Пък и е много хубава, скандална новина - вижте ги младите колко са алчни
0
 
 
Че 1000 лв. не стигат за нищо! Кое по-напред да платиш? Ако можехме пда караме на Фотосинтеза може би нямаше да ни трябват много неща! Но всичко се определя от Алчноста на същия този Бизнес!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: