Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът на туризма: Работим, за да посреща България повече руски туристи
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:23 / 08.09.2020Коментари (0)518
©
"България участва ежегодно в панаира през последните 26 години, като тази година за първи път сме страна партньор. Това от своя страна свидетелства както за важността на изложението, така и за важността на Русия като туристически пазар и партньор за страната ни". Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова при откриването на Международното туристическо изложение "Отдих" 2020 в Москва, информират от Министерството на туризма. 

В приветственото си слово Николова заяви, че всяка година стотици хиляди руски граждани избират България за своята почивка, разпознавайки традицията, качеството и разнообразието на българския туристически продукт.

"Гостите ни от Русия предпочитат нашите златни черноморски плажове, спа и уелнес центрове, гурме, културни и исторически маршрути. Страната ни има много възможности за масов и специализиран висококачествен туризъм, което прави България атрактивна и конкурентна дестинация на четири сезона", поясни вицепремиерът Николова.

Тя обърна внимание и на факта, че пандемията от COVID-19 е оказала изключително негативно влияние върху туризма, който близо 3 месеца не функционира, поради затворени граници и наложените противоепидемични мерки, с които се ограничаваха всякакъв вид пътувания.

"Въпреки всички трудности, с прилагането на навременни противоепидемични мерки за ограничаването на заразата и на икономически мерки в помощ на туристическия сектор, България е готова да приеме гости от Русия, като една сигурна дестинация в контекста на продължаващата криза около коронавируса", заяви Николова. Министерството на туризма усилено работи за възстановяване на туристическите посещения с Русия, което е цел и за двете страни.

"Международното туристическо изложение Отдих 2020 предоставя чудесна платформа, чрез която да се запознаете с туристическия потенциал на страната ни и бих искала да Ви поканя на нашия щанд да преоткриете България", обърна се към всички гости министърът на туризма на България и изрази убедеността си за интересни и продуктивни срещи с участниците в изложението в търсене на нови възможности за подобряване на сътрудничеството и партньорството в областта на туризма.

Марияна Николова откри изложението заедно със Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация.

"Отношенията между България и Русия се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа. Между държавните институции на България и Русия, както и туристическия бизнес на двете страни, има установени много добри традиции, изграждани с десетилетия. Важно е да се възстанови туристопотокът между двете страни. Искам да благодаря на руската федерация, че участваме като страна партньор на "Отдих" 2020 г.". Това каза Николова при среща с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация Зарина Догузова.

"Много се радвам да ви посрещна в Москва, след толкова месеци на карантина. Надявам се взаимоотношенията между страните да се развиват и взаимноизгодното сътрудничество да продължи. Туризмът е много важно направление в икономиката, важно е хората да пътуват", каза Догузова.

"Връзката между двата народа е историческа. Човек, когато пътешества и посещава дадена страна, той научава традицията и бита ѝ. Туризмът е направление, от което зависят над 50 направления и затова е приоритет за нашата държава. Страната е открита за диалог и обмяна на опит", категоричен бе ръководителят на ФАТ.

Николова подчерта, че продължава активната и успешна работа по подписаната през м. март 2019 г. Програма за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация (2019-2021 г.). и редовно се провежда двустранната работна група в областта на туризма.

Министерството на туризма предприема редица стъпки, за да може България да посреща повече руски туристи. Съвместно с Министерството на външните работи успяхме да въведем облекчения в процедурите за издаване на визи, каза г-жа Николова. Целта е визите да се издават в много кратки срокове поради интереса на руските граждани към т.нар. "last minute" почивки. Визи се издават в 59 изнесени центъра в Руската федерация, като процедурите са ускорени максимално. В консулските служби на България в Русия са акредитирани само тези руски туроператора, които отговарят на изискванията за работа на руския туристически пазар, като обменът на информация и сътрудничеството с Федералната агенция по туризъм и "Турпомощ“ е непрекъснат.

Голямо признание за важността на страната ни за руския туристически сектор е продължаването на асоциираното членство на Националното представителство по туризъм на България в Асоциацията на руските туроператори (АТОР). Министерството на туризма има отличното сътрудничество с отговорните за туризма руски институции, не само с федералния център, но и с администрациите и бизнеса от руските региони, обърна внимание вицепремиерът Марияна Николова.

"Готови сме на сътрудничество и диалог в името на двустранното сътрудничество. За първи път в Русия туризмът се поставя на първо място като най-важна цел за възстановяването на икономиката. Готови са да поддържаме контакт и да подпомагаме туризмът да се развива", заяви още Догузова.

"Бих искала да Ви уверя, че Министерството на туризма ще продължи да работи България да се реализира все по-успешно като целогодишно туристическо направление на руския пазар. В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 е от ключово значение да продължим нашето ползотворно сътрудничество. В момента, в който границите между нашите две страни се отворят, България е готова да посрещне своите руски гости като сигурна туристическа дестинация, в контекста на продължаващата пандемия от коронавирус", подчерта Николова.

"На фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с коронавирус, България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, принос за което в голяма степен имат навременните и строги противоепидемични мерки, взети от Правителството на Република България", заяви тя.

По време на срещата бяха обсъдени съвместни действия с цел увеличение на броя на туристите между двете страни; активизиране на доброто двустранно партньорство между туроператорите на двете страни; възможностите за оказваме съдействие на туристите, които се намират на територията на съответната страна; сътрудничество в областта на осигуряване на безопасност по време на престоя на туристите на територията на съответната страна, особено при организацията на детския отдих; двете страни да продължат да работят за активизиране на контактите между учебни заведения, като вече има редица университети и институти в Москва и регионите и в България, които обучават кадри за туристическата индустрия и си партнират в учебния процес, обмена на студенти и кадри в областта на туризма, уточняват от Министерството на туризма.

Вицепремиерът Марияна Николова отправи покана към ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, г-жа Зарина Догузова да посети България и да участва в предстоящия Българо-руски туристически форум, през последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 г., посветен на оздравителния и балнео туризъм след глобалната пандемия от COVID-19, който ще се проведе в рамките на подписаната между министерството на туризма и Федералната агенция по туризъм Програма за съвместни действия.

Още по темата: общо новини по темата: 299
10.07.2021 »
20.02.2021 »
02.01.2021 »
22.10.2020 »
12.10.2020 »
08.10.2020 »
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: