Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министърът на енергетиката: Имаме газ до септември
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:06 / 11.08.2022Коментари (4)419
© БНТ
На дневен ред стоят всички възможни източници за доставки на газ, включително и "Газпром", но това е последният вариант. Това заяви в " Денят започва" енергийният министър Росен Христов.

"Още не сме започнали да търсим контакт с тях, защото гледаме да изчерпаме всички възможни варианти. това е последен вариант, но не сме ги извървили от листа с опции."

Той коментира протестите срещу подновяване на преговорите с "Газпром" и заяви, че няма да се подпише под декларацията, която недоволните искат.

"България е демократична страна и всеки има право да изказва мнение и да протестира, което е много хубаво. Лошото е когато тези теми се използват за политически цели - колкото хора протестират на площада, десетки пъти повече ме питат как ще си отопляват жилищата училищата, болниците, страната. Лесно е, когато човек получава заплата на ниво София, да каже, че не му е проблем да плати по-скъп газ, по-скъп хляб. Когато заплатата в страната е няколкостотин лева и по-голямата част отива за плащане на битови сметки, не е толкова лесно човек да каже "не ме интересува цената", каза Христов.

Той заяви, че кабинетът на Кирил Петков "не е спирал да си говори с "Газпром" и коментира, че има преписка, според която са "водени преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържа тези преговори".

"Обсъждани са условията на плащания, условията на доставка. Те пътуваха до Брюксел, обсъждаха общата политика на ЕС по повод "Газпром" - могат ли да се открият сметки в рубли или не, каква е общата политика. Преговорите са спрени на една точка, където "Газпром" не се съгласяват на някакви искания и от наша страна не е имало алтернативно предложение.

Министърът отново каза, че Европа не е спряла да купува газ от "Газпром", а България продължава да купуваме руски газ чрез посредници.

По думите му имаме газ до септември, има и откъде да намерим до края на годината.

"Проблемът не е толкова в количествата, колкото в цената. Ако ние обявим, че плащаме 5 пъти по-висока цена, ще имаме газ колкото си искаме - оферти има много . Проблемът е в доставката. Повечето оферти са за LNG, за които няма слотове. Има слотове на мастни компании, но цената им е такава, че не ни устройва", добави още той.

Към момента недостигът на газа е около 30% от потреблението или горе-долу колкото употребява "Топлофикация София". По думите му ако не осигурим доставки на нормални цени трябва или някой да плати огромната сума или да речем София да остане без парно.

"Всички знаят широко коментираната оферта на Шиниър за седем танкера, имаме много подобни оферти - поне три четири оферти от посредници. Шиниър е производител, така че те са добър източник, защото избягваме надценката на посредниците

Проблемът на "Булгаргаз" е с оборотните средства - тези 500 млн. дефицит не са загуби, а дефицит, който е необходим за разплащане. Затова утре на Министерски съвет енергийното ведомство ще предложи да бъде отпуснат заем от 800 млн. лв. на държавното дружество", каза още министърът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.08.2022 г.
0
 
 
Иран - там газът струва стотинки /0.66 лв литър/. Въпросът е кой ще ни позволи да го докараме оттам? Само 2500 км горе-долу до БГ, вместо САЩ.
на 11.08.2022 г.
0
 
 
Тези май повече говорят и всяват паника отколкото да работят. Когато човек иска да свърши една работа намира минимум два варианта а когато не иска говори и намира причини как няма да я свърши.
Aнонимен
на 11.08.2022 г.
+1
 
 
Баба ти се с гас се е топлила...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: