Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Вълчев: Обмисляме въвеждането на обучение по дигитални технологии от първи клас
Автор: Пламена Николова 11:45 / 03.10.2019Коментари (1)665
© Blagoevgrad24.bg
Обмисляме въвеждането на дигиталните технологии в образованието още от първи клас. Това заяви при посещението си днес във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев. Той гостува в морската столица по повод лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK в Икономически университет на Варна.

"Ще финансираме дейности по интереси по дигиталната креативност. Въведохме предмета компютърно моделиране от трети клас, но ще въведем часове и за първокласниците", каза Красимир Вълчев

По думите му намаляват гимназистите, които след завършването си търсят образование в чужбина. Докато през 2016 г. броят на заминалите да учат зад граница младежи е бил 5000, то през 2018 г. те са вече 3500. В същото време расте интересът на чуждестранните студенти към образованието в България. 

"Висшето образование се глобализира, но имаме положителни новини, намалява броя на гимназистите, които отиват да учат в чужбина. Може да се дължи и на Брекзит. Чуждестранните студенти в България са 12 500. За нас е ключово важно да привлечем повече деца от българските диаспори, увеличихме стипендиите три пъти и броя на децата в приема. По-голямо намаление наблюдаваме в последните години в училища с ромски деца, там е най-голямата миграция", каза Вълчев.  

Освен учениците в дигиталната революция неизбежно ще трябва да влязат и учителите, които също се подготвят да приемат предизвикателството, каза министър Вълчев. 

"Ключовата дума на 21 век ще бъде алгоритъм и голяма част от работните процеси ще минават през кодиране на алгоритми. Затова е добре да подготвим с умения днешните деца за пазара на труда със задълбочени дигитални умения, за да сме страна, която ще генерира голяма добавена стойност и ще бъдем част от развитите страни. Скоро ще бъде одобрена програма "Образование на бъдещето" за дигитални умения. Ще заплащаме за изработване на специални уроци на учителите, които ще бъдат достъпни за всички. Амбицията ни е да осигурим безплатни платформи за обучение на учителите. Днешните деца учат повече чрез образ, но не трябва да предозираме с това. Финансирахме изграждането на wi-fi мрежи във всички училища, но за образование, а не за забавление", коментира министърът.

Според него обаче не всички университети са достатъчно иновативни, като основната група иновации са свързани с това в по-голяма степен да бъдат мотивирани учениците и студентите да учат, като се свързват дигиталните и професионалните умения. Образователната система според Вълчев е пред голямо предизвикателство, тъй като подготвяме поколения, които да имат база от знания и умения, които да им позволявам да надграждат в много посоки и да могат да сменят професии и се реализират. Той коментира, че образователната ни система има проблеми с математиката, където трябва да има надграждане.

Какво още каза министър Красимир Вълчев вижте във видеото!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.10.2019 г.
+1
 
 
Абе вие ПЪРВО ги ограмотете,пък тогава ги учете на други неща..Те български не могат да говорят,...тръгнали сте пак от главата към краката..
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: