Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Стоянов: През 2021 г. процентният ръст на БВП на страната е най-висок от 1995 г. насам
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:11 / 21.11.2022Коментари (0)332
© Министерство на икономиката
През 2021 г. процентният ръст на Брутния вътрешен продукт на страната е най-висок от 1995 година насам. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на Четвъртия национален научен форум "Бизнесът в 21-ви век", организиран от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха от Министерството.

"Добрите макроикономически показатели не могат да ни радват, ако не овладеем ръста на цените на продуктите. Затова се радвам, че с всичко свършено от правителството ни за толкова кратко време, през миналия месец постигнахме първа малка победа в тази област. За първи път през октомври 2022 г. бе отчетен спад на месечната инфлация“, подчерта икономическият министър. От думите му стана ясно, че това е първото намаление след близо 2-годишен период на ръст.

Министър Стоянов коментира, че въпреки кризите, безработицата в страната запазва ниски нива, а преките чуждестранни инвестиции у нас за 2021 г. достигат 1.21 млрд. евро. "Въпреки тези данни, европейската икономика показа високата са зависимост от стоките и суровините от трети страни и това още веднъж подчертава важността на въпроса за постигане на стратегическа автономност и диверсификацията на доставките“, обясни Стоянов.

Според икономическия министър, кризите с енергийните източници, веригите на доставки и цените на хранителните продукти са огромен тест пред нашите икономики, и поставят още по-големи очаквания към Механизма за възстановяване и устойчивост, като инструмент за подкрепа. "Затова днес трябва да работим още по-бързо и да приложим най-добрите решения, така че в пъти да умножим всяко вложено евро в нашата икономика“, каза още Никола Стоянов. Той подчерта, че е от ключово значение научната общност, бизнесът и администрацията да работят в тясна координация, а България да полага последователни усилия за развитие на икономика, основана на знанието.

Форумът се организира съвместно със Съюза на икономистите в България, Научноизследователския център за развитие на бизнес компетентности "Иновации и конкурентоспособност" и Центъра за индустриални изследвания и иновации. В него участие взеха и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, деканът на Бизнес факултета доц. д-р Димитър Благоев, както и председателят на АИКБ Васил Велев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: