Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Стоянов: Пощенската марка "110 години Балкански войни" е послание да съхраним славното ни минало
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:12 / 27.03.2023Коментари (0)463
©
"Пощенската марка е послание да съхраним славното ни минало; да не забравяме подвига и саможертвата на нашите герои и да сме горди с историята си“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов на церемонията за валидиране на пощенско-филателно издание "110 години Балкански войни (1912 - 1913)“ днес, 27 март, информираха от пресцентъра на военното ведомство.

Министърът на отбраната е председател на Националния инициативен комитет за честването през 2022 – 2023 г. на 110 години от Балканските войни (1912 - 1913). Комитетът е създаден с решение на Министерския съвет от 6 октомври 2022 г. и в него влизат представители на министерства, културни, образователни и научни институции.

"Балканските войни представляват естествено продължение на национално-освободителните борби на българския народ от XIX в. с военни средства. Те са закономерен акт, следствие на несправедливите решения на Берлинския договор, довел до разпокъсване на изконните български земи. Славните победи предизвикват възхищение, яркият стремеж към свобода и обединение буди възторг, а изводите и поуките и до днес вълнуват историци, изследователи и публицисти“, каза още министър Стоянов.

Той допълни, че със създаването на Националния инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни е продължена изградената през годините традиция за отбелязване на бележити годишни от българската военна история. "Поставяйки акцент върху участието на Българската армия в Балканските войни, подвига и саможертвата на българските герои в борбата за национално освобождение и обединение, Националният комитет допринася за популяризирането на българската бойна слава“, отбеляза министърът на отбраната. Той пожела успех в реализирането на всички проекти и събития, свързани с отбелязването на 110-ата годишнина от Балканските войни.

Главният изпълнителен директор на "Български пощи“ Филип Алексиев съобщи, че темата за Балканските войни е интерпретирана многократно в 140-годишната история на българското маркоиздаване. През 1987 г. е издадена пощенска марка по повод 75-ата годишнина от обявяването на Балканската война, а през 2013 г. е пусната в употреба серия от 4 пощенски марки на тема стогодишнината от Балканските войни.

Пощенската марка "110 години Балкански войни“ бе пусната в употреба от министъра на отбраната Димитър Стоянов, главния изпълнителен директор на "Български пощи“ Филип Алексиев и началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов.

Пощенско-филателното издание представлява пощенска марка с винетка, с номинал 1.90 лв., тираж 5200 броя и специален пощенски печат. Художник е Дамян Дамянов, който е изобразил документална фотография на генерал Георги Вазов пред пленени турски оръдия от 1913 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: