Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Пулев в Пазарджик: Скоро отваряме втора програма по Плана за възстановяване - за 30,6 млн. лв.
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:00 / 04.09.2022Коментари (0)422
© МИР
Намираме се в условията на служебен кабинет, но искам да ви уверя, че държавата работи. Работим на пълни обороти да отворим и втората процедура по Плана за възстановяване в рамките още на следващия месец. Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в Пазарджик по време на мобилна приемна с областния управител Трендафил Величков, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

"Около 1400 фирми очакваме да бъдат подкрепени по втората процедура от Националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ).  Тя е за ИКТ решения и киберсигурност и е качена вече за обществено обсъждане, като предложения и коментари могат да се правят до 30 септември. Грантовата програма е за 30,6 млн. лв. и средствата са предназначени за 15 вида дейности по информационни и комуникационни решения и киберсигурност“, посочи Пулев. По думите на министъра българските компании могат да получат по нея грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

Министърът на иновациите и растежа подчерта още, че в момента е отворена за кандидатстване първата за България процедура по Плана – за технологична модернизация на българския бизнес. "180 компании вече са в процес на кандидатстване по нея, а до 21 септември е крайният срок, в който компаниите да подадат проектните си предложения, напомни той.

"Основният ни приоритет е да дадем глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската икономиката, а именно микро-, малките и средните предприятия и парите по Плана и по европрограмите да достигнат до тях“, допълни Пулев. Той изтъкна , че до края на годината само по линия на Министерството на иновациите и растежа за фирмите са предвидени 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по Плана.

По време на брифинга в Пазарджик стана ясно още, че предстои отваряне на още две процедури по НПВУ до края на годината. За ВЕИ за собствено производство на енергия, която е за 200 млн. лв. и програма, по която ще се финансират развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от близо 120 млн. лв.

Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ /ГД ЕФК/ към Министерството на иновациите и растежа, допълни, че вече е изпратена за одобрение в Брюксел новата Програма за конкурентоспособност и иновации в предприятията с бюджет близо 3 млрд. лв. Тя е продължение на приключващата оперативна програма "Иновации и  конкурентоспособност“. Основните приоритети на Програмата са два – "Иновации и растеж“ и "Кръгова икономика“. По думите й по нея са предвидени  средства за разработване и внедряване на иновации във фирмите, увеличаване на експортния им потенциал, създаване на нови или развитие на съществуващи компании с фокус върху високотехнологичните сектори на промишлеността, защита на патенти, индустриална собственост и др.“, уточни още Илиева. Освен това, ще се стимулира дигитализацията, повишаването на киберсигурността. Ще бъде подкрепена модернизацията на семейните предприятия и тези от творческите индустрии и занаятите, заяви тя.

В област Пазарджик броят предприятия е 11 033, от които над 10 255 са микро с до 9 заети лица, а малките са над 600. "Именно заради този икономически профил апелираме микро-, малките и средни фирми да кандидатстват за пари по Плана за възстановяване и устойчивост“, призова министър Пулев бизнеса в Пазарджик.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: