Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Пулев: Слаб бе интересът на 48-ото НС към законопоректите по ПВУ
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:29 / 17.02.2023Коментари (0)442
© БНТ
Разговорите по предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост ще започнат след 15 март. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. Той изрази надежда, че България ще успее да вмъкне в плана процедура за възобновяеми енергийни източници, която да се финансира през Плана от инструмента REPowerEU.

Над 10 200 малки и средни предприятия са проявили интерес към двете отворени процедури по Плана за възстановяване и устойчивост. Първите одобрени (над 900) се очаква да получат първите си плащания през март.

"Планът за възстановяване и устойчивост е работещ инструмент, отворен е и работи ефективно. Заварихме една отворена процедура по Плана. За жалост, няколко седмици след отварянето имаше само 4 входирани инвестиционни предложения. Тъй като това не беше удовлетворително, предприехме кампания – обиколихме всички 28 области на страната и в края на годината имахме входиран интерес от над 10 200 малки и средни предприятия и две отворени процедури по Плана", каза Пулев пред БНТ.

Служебният министър на иновациите и растежа констатира слаб интерес от страна на 48-ото Народно събрание към законопоректите по ПВУ. Служебното правителство има готовност да входира същите законопроекти след формирането на новото 49-о Народно събрание.

"С Планът за възстановяване и устойчивост много се спекулира. Партиите не са излизали от предизборен режим. Освен че планът е важен от финансова гледна точка, той е много добър стимул за неглижирани досега реформи. Служебният кабинет си свърши задълженията. Ние наследихме много от проектозаконите на ниво заглавия, а успяхме да развием 18 проектозакона. Повечето от тях влязоха в парламента, за съжаление, интересът на депутатите към тях беше слаб. Очевидно това не беше приоритет – мисълта за хората и за бизнеса в тази кризисна ситуация", каза Пулев.

Извън Плана за възстановяване и устойчивост бизнесът може да разчита и на други инструменти, тъй като вече са одобрени всички базови програми на ЕС по линия на структурните фондове, допълни Пулев.

"Говорим за много програми и процедури по три основни направления – иновации, инвестиции в индустриални зони, кръгова икономика, дигитални хъбове, занаятчии – покриваме всички сектори, максимално голям брой бенефициенти. Обратната връзка от бизнеса е, че държавата продължава да работи", каза още той.

Вчера в Министерството на иновациите и растежа беше сключено споразумение между Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност“ и Фонда на фондовете, което дава мандат на Фонда да управлява финансови инструменти по Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 в размер на 1 262 732 093 лв.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: