Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Пулев: Пари за иновации и роботика има
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:59 / 19.09.2022Коментари (0)234
©
Пари за иновации и роботика има. Министерството на иновациите и растежа работи на пълни обороти да осигури нужния ресурс на бизнеса, на микро-, малките и средни предприятия в сферата на високите технологии, заяви министър  Александър Пулев при откриването на Robotics Strategy Forum в София Тех Парк, информират от пресцентъра на институцията. 

"МИР свързва бизнеса, науката и иновациите за стратегически партньорства, а не само за локални инвестиции", допълни още той.

На откриването на форума присъстваха още Кристиян Михайлов и Йонко Чуклев от Управителния съвет на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация "ПАРА".

"Само чрез дяловите инструменти на Фонда на Фондовете за високи технологии в бизнеса има ресурс от 280 млн. лв. През Българската банка за развитие и Фонд за рискови инвестиции има 64 млн. лв" , каза министърът.

"Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи и до края на годината ще предостави 600 млн. лв. От тях 400 млн. лв. са за високи технологии и научна дейност", каза още той.

 От думите му стана ясно още, че е отворена първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост – "Технологична модернизация", по която се кандидатства до 21 септември, а получените проекти вече са над 1 000.

Той обяви, че в момента МИР работи за осигуряването и на друг сериозен ресурс, който е изключително релевантен за научно-изследователската дейност и касае дългосрочни инвестиции в технологиите на бъдещето от страна на големи външни инвеститори.

"Освен това става въпрос и за Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация /ПНИИДИТ/ на стойност 2 млрд. лв., която ще заработи от 1 януари 2023 г., но в момента усилено я подготвяме. Тя ще бъде депозирана за одобрение в Брюксел на 23 септември", каза Пулев.

"Ние сме вашето министерство – на мислещите хора, интелигентните, на инженерите, учените. С вас сме, рамо до рамо. Приветствам всичко, което правите, и нямам търпение да се запозная аз, но и инвеститорите, в по-голям детайл с вашите разработки", поздрави присъстващите Пулев.

Министърът лично демонстрира ускорението на болида, създаден изцяло от студенти на Техническия университет-София. Той е проектиран през 2016 г. и се е състезавал до 2019 г. на международните серии Formula Student, които са най-големите инженерни състезания за студенти в света. В момента младите учени са в процес на проектиране и сглобяване на Болид 3 за сезон 2023 г. Болидът вдига 100 км./ч. за 5 секунди, коментира капитанът на отбора Валентин Каменов.

На място по време на форума могат да се видят още най-новият колаборативен робот (кобот) на FESTO и бионик решенията им, вдъхновени от природата. На щандовете министърът беше запознат още с иновативните решения на Schneider Electric, българските коботи на Giga Automata, робо решения на FANUC, възможности в Strypes Group, български екзо

скелет, образователните роботи на БАН, медицински роботи, роботи за плевене с изкуствен интелект, умен кошер, подвижен робот за събиране на отпадъци в градска среда (умно кошче), спасителен дрон, умен асистент и др.

Форумът се организира за поредна година от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация "ПАРА".

В събитието се включи и Бойко Таков, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, се казва още в прессъобщението.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Зелен преход
Зърнената сделка
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: