Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Пулев: ББР не се ръководи ефективно, управлението е катастрофално
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:12 / 10.11.2022Коментари (0)255
©
"ББР не се ръководи ефективно. Банката не подпомага малките и средните предприятия. Управлението на банката е катастрофално“. Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на блиц контрол в Комисията по икономика и иновации в Народното събрание. Той обясни, че досега Надзорният съвет е дублирал функциите на Управителния съвет, съобщиха от Министерството.

Министърът обясни, че стремежът е Българската банка за развитие да работи в тясно сътрудничество с бизнеса, за да бъдат посрещнати ефективно неговите нужди. "Вместо да си измисляме нови финансови инструменти в канцеларията, ние си говорим с различните браншове, за да ги подкрепим“, заяви още той.

По думите му банката сега работи на загуба. "Няма визия, няма стратегия. Всеки се оправдава с едно заварено положение“, обясни министър Пулев. Той заяви, че към този момент банката не работи за хората, за общините и не подпомага за намаляването на икономическите диспропорции. Той добави, че в момента тече първият в историята на банката одит.

Относно стратегията за развитието на банката, министър Пулев обясни, че ръководството ще се стреми към разширение на продуктовата гама, предлагана от ББР.

Той сподели, че банката в момента не подпомага малките и средни предприятия. За целта е разработен нов инвестиционен инструмент между МИР, ББР и Българската фондова борса и частни инвеститори, за да се набира финансиране за малките и средните предприятия през Фондовата борса. Той добави, че министерството е намалило заплатите на членовете на Надзора от 10 000 лв. на 2 000 лв. на човек и че вчера са били назначени двама нови членове на Надзорния съвет. "Със своята експертиза те трябва да подпомогнат органа да се отстранят всички системни проблеми в банката“, аргументира се още той.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост той заяви, че няма опасност от забавяне, а напротив – има ускорение. "Ние доказахме, че сме правителство на действието. В МИР през август заварихме една отворена процедура по ПВУ с "мижав интерес“. В момента сме я затворили при над 2500 подадени проектни предложения по нея“, каза Пулев. В момента е отворена втората процедура от ПВУ за "ИКТ решения и киберсигурност“ за 30,6 млн. лв. По нея вече са кандидатствали близо 3000 проекта. Срокът за кандидатстване е 19 декември, посочи още министърът и обяви, че и по двете процедури фирмите, които ще бъдат финансирани по ПВУ ще бъдат обявени в началото на февруари. До края на годината МИР ще обяви още 2 процедури по ПВУ. Едната е за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия от малките и средните предприятия за общо 200 млн. лв., а другата за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв.

"Обиколихме почти цялата страна, срещнахме се с над 20 областни управители и местните сдружения на бизнесите по области, за да разкажем за кандидатстването по ПВУ“, добави още министърът. Той обяви, че МИР предстои да управлява и финансови инструменти за около 350 млн. лв. по ПВУ и структурните фондове на ЕС. "Голяма част от тях се управляват през Фонд на фондовете и именно за да гарантираме чистото и прозрачно управление добавяме и Надзорен съвет на ФнФ“, отговори той на въпрос защо се променя структурата на Фонда от едностепенна (с Управителен съвет) на двустепенна (с Управителен и Надзорен съвет).

Министър Пулев обясни, че няма притеснения по второто плащане по ПВУ. По думите му са спазени законовите изисквания. МИР е изпълнило всички изисквания към него, свързани с изготвянето на законопроекти и внасянето им в Народното събрание. Той уточни, че Законът за личния фалит е прехвърлен на Министерството на правосъдието. По отношение на Стартъп визата, Пулев посочи, че министерството я е разработило, а Министерският съвет я е приел.

По думите му МИР има достатъчно заделен ресурс да поеме ангажиментите си, свързани с Фонда на НАТО за иновации и представянето на България, за да се подготви едно професионално участие в ЕКСПО 2025 в Осака.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: