Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Пенов: Трябва сърце и отдаденост, за да предаваш познание
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:59 / 01.11.2022Коментари (0)335
© МОН
За да има познания, човек трябва да им упорство и талант. Но за да дадеш това познание на други, да ги накараш те да постигнат резултати, да ти повярват, трябват сърце и отдаденост на професията. Виждам, че ние сме обучили, благодарение на предходни будители, учители, които движат българската образователна система към добро бъдеще. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов приветства носителите на наградата "Константин Величков", която ежегодно се връчва по случай Деня на народните будители, съобщи МОН.

Наградата се дава за принос в работата с ученици с изявени дарби, с деца и ученици с проблемно поведение, за развитието на способностите и компетентностите в областта на науките, технологиите, изкуствата, спорта, глобалното, гражданското и здравното образование, в придобиване на умения за лидерство и за използване на музеите за образователна среда.

Министърът изрази увереност, че наградените педагози обучават учениците си така, че у тях да остане любовта към училището и науката и някои от тях да се върнат като учители. Така поколение след поколение да преминава мъдростта от опита в новото поколение, което да стане учител на бъдещото поколение, каза проф. Пенов преди да връчи наградите.

Йовка Милушева, старши учител по математика в ППМГ "Акад. Н. Обрешков“ в Бургас, получи отличие за подготовката на отборите на гимназията и на България за участие в множество международни прояви. Само за последните 3 години нейни ученици са спечелили над 50 индивидуални и отборни медала, купи и грамоти от национални и международни математически състезания, конкурси и олимпиади. Нейни ученици се обучават в университетите в Станфорд, Хюстън, Манчестър, Айндховен и др., а други са създатели на състезания като "Burgas Challenge“, автори на проекти, от които се интересува НАСА, автори на задачи за състезания по математика и др.

За работа с деца с изявени дарби бе отличена и Росица Русева, старши учител по информационни технологии в МГ "Д-р Петър Берон“ във Варна. През последните четири години тя е в основата на високите постижения на отбора на гимназията. Учениците ѝ се представят блестящо на национални и международни състезания и олимпиади по лингвистика. Те са лауреати на националната олимпиади, както и участват в националния отбор.

За постижения в работата с деца и ученици за преодоляване на проблемно поведение награда получи Мариана Пенчева, педагогически съветник в ОУ "Петко Славейков“ във Велико Търново. Тя е председател на екипа за обхват в училище, провежда последователна и целенасочена работа за задържането на учениците в системата на училищното образование. Г-жа Пенчева работи в партньорство с родители, както и с различните институции за превенция на тормоза и насилието. През 2021 г. тя създава практически инструмент за справяне с проблемното поведение "Училище за добри деца", в което учениците влизат в ролята на обучители на своите връстници и ги учат на етикет, добри обноски, толерантност.

В тази категория призът е и за Валентина Костадинова-Дамянова, старши учител по изобразително изкуство в III ОУ "Петко Славейков“ в Търговище. Там 70% от учениците са от уязвими групи и етнически малцинства. Г-жа Костадинова–Дамянова прилага арт-терапия. Чрез творчеството учениците изразяват себе си, дават отдушник на своите емоции, преживявания и страхове. Методът е предпочитан от учителя най-вече в клубните форми по изобразително изкуство. В групата за занимания по интереси "Зона – арт“ учителката често кани по-малки ученици със специални образователни потребности, на които не преподава. Това, по нейните думи, е работеща формула за откриване и "отглеждане“ на таланти.

За принос в развитието на учениците в областта на науките, технологиите, изкуствата, спорта, глобалното, гражданското и здравното образование и придобиване на лидерски умения бе наградена Таня Сребрева, старши учител по информационни технологии в ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията“ в Бургас. Благодарение на нейната креативност и иновативност училището се утвърди като успешен модел за работа в STEM направлението. Г-жа Сребрева е автор на програмата по учебния предмет "Основи на програмирането“, който се изучава в училището. Съавтор е на програмата по STEM предмета "Космически изследвания“. По нейна инициатива ОУ "Александър Георгиев-Коджакафалията" е едно от първите, които въвеждат MS Teams като платформа за обучение от разстояние в електронна среда през март 2020 г. Тя подпомага педагогическия екип и екипи на други училища при внедряването и справянето с трудностите по време на пандемията.

Директорът на иновативната ДГ "Надежда“ в Плевен Людмила Лечева-Стефанова също бе отличена за лидерски умения за работа в екип, който създава нагласи, мотивация и условия в разработването и прилагането на иновативни модели и практики. ДГ "Надежда“ е част от професионалната мрежа на детските градини и педагогическите специалисти от област Плевен, които работят по педагогическата практика "Утринна приказка“. Тя се изразява в четене на приказки от родители в началото на всеки ден във всяга група.

Г-жа Стефанова е автор и съавтор на поредица от практико-приложни видеопрактики и презентации, представени и споделени в областни и национални работни срещи и обучения.

Децата на вокалната група към детската градина от 2019 г. са трикратни лауреати на международен конкурс за вокална и инструментална група "Звукът на времето“, който се провежда в гр. Велико Търново, печелят награди и в конкурси за детска рисунка.

Лина Янбастиева-Петрова, старши учител по английски език в СУ "Йоан Екзарх Български" в Шумен получи признание за своята креативност, прилагане на оригинални и ефективни похвати. Тя се стреми към индивидуален подход, който осигурява на всеки ученик възможност за развиване на индивидуалните заложби и цели. Затова и възпитаниците й се представят успешно и показват много добри резултати на националното външно оценяване, държавните зрелостни изпити, олимпиади и състезания.

Иновативната ѝ образователна дейност е насочена към създаване на интердисциплинарни уроци по английски език, екология и информационни технологии. Създава и споделя в глобалната мрежа авторски електронни ресурси, адаптирани към очакванията на учениците и съобразени с учебното съдържание. Най-яркото доказателство за приноса на г-жа Янбастиева-Петрова в разработването и прилагането на съвременните иновативни дигитални решения на национално ниво е участието ѝ в екипа от учители, включени в процеса на адаптиране на ресурсите на платформата за електронно обучение mozaWeb за българската образователна система.

Таня Христова от ПГСС "Никола Пушкаров“ в град Попово е учител с най-добър урок в музей в конкурса, който се провежда в рамките на Националната програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“. Иновативна педагогическа практика по български език и литература е от три урока, обединени в темата: "Възрожденски тур под крилото на Балкана – Калофер, Сопот, Копривщица“. Основната идея е учениците да посетят културни институции с национално значение – Националния музей "Христо Ботев“ - Калофер, Къщата музей "Иван Вазов“ – Сопот и Къщата музей "Димчо Дебелянов“ – Копривщица. Целта на литературния тур е да събере на едно място Ботев, Вазов и Дебелянов, но не в класната стая, а в двора, под сенките на високите борове в сърцето на Балкана. "Пренасянето“ на класната стая в музея отключва творческите изяви на личността на участниците.

Освен грамоти, учителите получиха и по 1000 лева.

Специален поздрав по време на тържеството в МОН отправиха ученици от хора на 91 Немска езикова гимназия в столицата.

По-рано през деня проф. Пенов връчи Националната награда за принос в образованието и науката на името на акад. Благовест Сендов на член-кореспондент Николай Николов, председател на Съюза на математиците в България.

Проф. Пенов участва и в награждаването на победителите в конкурса, организиран от Регионално управление на образованието в София, за творби, посветени на делото на Паисий Хилендарски. Отличени бяха 45 ученици в пет възрастови групи от цялата страна.

Още по темата: общо новини по темата: 37
01.11.2023 »
01.11.2023 »
01.11.2023 »
01.11.2023 »
01.11.2023 »
01.11.2023 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: