Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министър Минеков: Постигнахме успех в укрепване капацитета на институцията
Автор: Рени Томович 13:39 / 19.01.2023Коментари (0)237
©
Ръководството на Министерството постигна успех в укрепването на капацитета на институцията и засили диалога с културните партньори, институти и творци. Това каза по време на отчета на работата на Министерски съвет министърът на културата Велислав Минеков, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Министърът акцентира, че е било преодоляно забавянето, а на места е започнала отначало работата по закъснели или изоставени програмни усилия по отношение на националните, регионалните и локалните културни институции. Повод за удовлетворение е и засилването на културните взаимоотношения на българската държава в сферата на международното сътрудничество и европейските програми през този период.

Отчетът на министъра съдържаше и следните данни: беше изработено и реализирано Постановление на Министерския съвет, свързано с обезпечаване на 33 млн. лв. в областта на сценичните изкуства. Основната част от тези средства е реализирана от Национален фонд "Култура" (НФК), като подкрепата на частните културни организации възлезе на близо 16 млн. лв.

"Дейността на национален фонд "Култура" е с огромно значение, мога да Ви кажа, че намерихме фонда покрит с мухъл и напълно забравен. Дейността там започна след август месец", подчерта министър Минеков. В резултат на дейността на фонда след м. август 2022 г. министър Минеков отчете, че за първи път над 300 народни читалища и школи печелят конкурси, дебютирайки в работата си на проектен принцип, а над 1700 артисти са получили творчески стипендии за общо 7 млн. лева. Проведени са без изключение всички сесии за проекти в областта на визуалните и сценичните изкуства.

В Изпълнителна агенция "Национален филмов център“ в същия период са подписани 29 договора с бенефициенти на обща стойност 1,5 милиона лева и са разгледани общо 40 проекта на обща стойност над 2,8 милиона лева.

В сектор "Сценични изкуства и художествено образование“ са проведени 3 сесии за финансиране на нови произведения, спектакли, концерти в областта на театралното, музикалното и танцово изкуство, с обща сума в размер на 800 000 лв.

Проведени са всички конкурси за директори на културни институти с изтичащи мандати в рамките на текущата година.

Закупени са нови инструменти за училищата по музика.

Променен бе съставът на УС на Фонд "13 века България“ и бе сменен изпълнителният директор на фонда. Там ще има много работа, категоричен бе министърът.

Създаден бе българският портал в проекта на Службата на Европейския съюз за защита на интелектуалната собственост под названието "АГОРАТЕКА – Европейският портал за онлайн съдържание“. Това бе друг акцент в отчета на министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Сред ключовите събития на министерството с международен отзвук вобластта на опазването на нематериалното културно наследство е проведеният XII Национален събор на народното творчество в Копривщица.

Проведени бяха конкурсни сесии по програми "Помощ за книгата“, като общият размер на средствата по програмата е 200 000 лв., "Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“, с общ размер на средствата 2 млн. лв. Обработени са 1289 проектни предложения. Проведена бе и конкурсна сесия по Програма за подкрепа на творчески проекти в областта на литературата с общ размер на средствата от общо 400 000 лв.

В международната дейност Министерството на културата отчита категорични успехи, сред които са сключеното споразумение между България и Франция за изработване на проект за световен културен център на о-в "Св. св. Кирик и Юлита" – Созопол. През февруари на посещение в нашата страна пристига заместник-генералният директор на ЮНЕСКО за култура г-н Ернесто Отоне Рамирес.

Подписан бе Меморандум за разбирателство между Министерство на културата на Република България и Департамента по култура и туризъм на Абу Даби.

С нова сграда е Българският културно-информационен център в Скопие, Република Северна Македония, а в процес на подготовка е създаването на Български културен институт в Тирана – Албания.

Важен акцент в международната дейност на културното ведомство е осигуряването на участието на България на Венецианското биенале за архитектура и това за визуални изкуства до 2026 година.

Предстои гостуване на директора на Център "Помпиду" в България.

Министерството на културата помогна за представянето на Софийската филхармония на най-престижните сцени в Загреб и Берлин.

Проведена бе среща между министрите на културата на България и Украйна във връзка с културното наследство в опасност и бе определен характерът на помощта на ведомството ни за Украйна.

Одобрени за финансиране са 9 проекта по Втора покана по Резултат 2 - "Подобрен достъп до изкуства и култура“ на Програма "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ ("Норвежката програма").

Бяха проведени сесии за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства на обща стойност 800 000 лева, както и за финансиране на проекти в областта на визуалните изкуства на обща стойност 900 000 лева.

На извънредна сесия бе осигурена помощ за галериите и музеите във връзка с промените на цените на енергийните източници.

Направено е разпределение на финансовите средства между 50 музея в размер на 5,5 млн. лв., определени в чл. 1, ал. 5. т. 10.6 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

Сключени бяха 51 договора за целева финансова подкрепа за консервационно-реставрационни работи (КРР) на недвижими културни ценности по бюджетна програма: "Опазване на недвижимото културно наследство“, както и 61 броя договора за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация по бюджетна програма: "Опазване на недвижимото културно наследство“.

Националният институт за недвижимото културно наследство (НИНКН) завърши Задание за изработване на план за опазване и управление (ПОУ) за "Старинен град Несебър“.

Бе извършен текущ ремонт на сградата на бившия Софийски нотариат на бул. "Патриарх Евтимий“ № 2.

Възложено, изпълнено и прието е: "Техническо задание за изработване на проект за временно конструктивно укрепване на сградата на бившата Морска търговска гимназия в гр. Созопол, остров "Св. св. Кирик и Юлита“.

Обявена е обществена поръчка за изграждане на Концертна зала в гр. Пловдив.

Одобрени и разпределени бяха средствата за капиталови разходи на второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на културата в периода от 03.08.2022 г. до 30.11.2022 г. – в размер на 3 545 828 лв.

В светлината на цялостната оценка на работата на Министерство на културата проф. Минеков отбеляза тенденцията, свързана с възвръщането на престижа на институцията, навременната реакция по отношение проблемите на творците и творческите институти в страната, особено по отношение на работните заплати, както и подчерта, че вече има ритмичност в изпълнението на основните цели на министерството.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: