Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министерството на здравеопазването търси терен за новата детска болница
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:34 / 09.06.2022Коментари (0)376
©
Румънското здравно министерство ще предостави своя опит и концепция за развитие на детското здравеопазване. Това стана ясно по време на срещата на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова с румънския й колега проф. д-р Александру Рафила в Букурещ. Двамата посетиха най-голямата детска болница в румънската столица "Мария Склодовска Кюри“. Лечебното заведение е създадено през 1979 г. и постепенно разширява своя капацитет с активното участие на румънските граждани, които с дарения подпомагат строителството и закупуването на медицинското оборудване на новите корпуси.

В момента е в ход нова дарителска кампания за планираното разширяване на детската болница. Румънският здравен министър обясни, че това е необходимо, тъй като броят на чакащите за лечение деца от цялата страна е голям, а наличните 573 легла не са достатъчни за обслужването на всички деца. В болницата работят необходимите специалисти по всички детски специалности, като в лечебното заведение не се извършват единствено трансплантации на деца. Проф. Рафила обясни, че през 2013 г. е сключено споразумение с италианска болница за сътрудничество и обучение. По тази линия медици от Италия оперират в "Мария Склодовска Кюри“.

Министър Сербезова посочи, че изграждането на Национална детска болница у нас е на етап избор на терен за строителство. Тя обясни, че Министерството на здравеопазването е възложило извършването на предпроектно проучване на предложени възможни терени. След като проучването приключи, Министерството на здравеопазването планира да бъде проведено публично обсъждане с всички заинтересовани страни, като тогава ще бъдат дискутирани и предимствата на потенциалните терени.

"Моя задача като здравен министър е на българските деца да бъдат осигурени качествени и достъпни диагностика, лечение и последващо наблюдение. Правим всичко възможно колкото се може по-бързо да бъде преустановено обикалянето на родителите от болница в болница в търсене на най-доброто за техните деца“, посочи министър Сербезова.

По време на срещата с проф. д-р Александру Рафила беше договорено и, че в рамките на предстоящия следващата седмица Съвет на европейските здравни министри България и Румъния ще излязат с обща позиция по отношение на бъдещите доставки на ваксини от производителя Pfizer/BioNTech. България и Румъния, заедно с още 8 държави членки, изпратиха отворено писмо до Европейската комисия, в което настояват доставките да бъдат съобразени с реалните потребности на населението, тъй като предвидените в момента количества в пъти надвишават потреблението на ваксини и утежняват бюджетите на държавите членки на ЕС.

Причина за общата позиция е фактът, че споразуменията за доставка на ваксини задължават участващите в тях държави да закупят дозите ваксини, които са им определени в съответствие с извършеното разпределение по всяко споразумение. В същото време споразуменията не съдържат механизъм, чрез който държавите да могат да се откажат от определените им с разпределението дози ваксини, съобщиха от Министерството на здравеопазването.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Бюджет 2024
България в еврозоната
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: