Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министерските заплати спират да се вдигат на всеки три месеца
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:56 / 13.04.2015Коментари (1)202
©
Заплатите на министрите няма да се вдигат на всеки три месеца, както е в момента. Предвижда се занапред доходите на висшите държавници да не са вързани със средните заплати в обществения сектор, които националната статистика отчита.

По информация на Нова телевизия предварителните разчети залагат доходи между 2 и 5 хиляди лева - от заместник- министър до премиер. В Министерството на финансите все още правят разчети.

Финансовият министър Владислав Горанов се обяви категорично за смяна на модела на заплащане, който е в момента, тъй като се стига до парадокси. При масови съкращения на нископлатените в обществения сектор средната заплата там чисто статистически расте. С нея и доходите на депутати и министри.

В момента заплатите на министрите растат на всяко тримесечие. Пенсии и минимални доходи по правило се вдигат един път в годината. А понякога - не.

Съвсем като при ефекта на доминото с нарастването на доходите в обществения сектор скачат депутатските заплати, оттам и на министрите, а и на президента. Но не за дълго.

"Обсъждаме други модели, които да бъдат в основа на тези възнаграждения и те да се променят нагоре или надолу. В най-тежката криза в началото на 2009 г. средните заплати растяха, не защото икономиката вървеше напред а защото се съкращаваха най-ниско платените", коментира Горанов.

За разлика от министрите, кметът на монтанското село Доктор Йосифово взима твърда заплата 850 лева. Не е усетил да се променя, откакто е на поста, а е кмет от близо 3 години. Откакто е кмет не взел и лев бонус. Работи всеки ден и ... няма служебна кола, няма и охрана.

Новите министерски заплати ще се променят, но не просто така на 3 месеца. Те ще са свързани с реални икономически и показатели.

Така ако бизнесът вдига разходи за заплати с 10%, и държавата ще вдига заплатите на своите работници. Ако реалния сектор реже заплати - така ще е и за министрите.

За 2 години заплатите на министрите са се повишили с над 300 лева - над 11%. В същото време инфлация няма. Статистиката отчита поевтиняване на живота с 3%.

Депутатите сами определят заплатите си и ги гласуват в правилника си. Заплатата в обществения сектор в края на всяко тримесечие по три. В момента взимат по 2886 лева - без бонуси за комисии и за сътрудници. След март се чака поредното повишаване. И управляващи, и опозиция обаче дават заявки че са готови да подкрепят смяна на схемата.

Ако кметът Пемперски знаеше, че депутатите в Германия взимат по 9 хиляди евро със сигурност би предпочел Бундестага. В съседна Гърция взимат по 6 хиляди на месец. Неофициално обаче се говори, че управляващите от Сириза удържали 40 % от заплатите на своите хора. Гръцките комунисти се оказват още по-крайни - прибирали всичко и отделно сключвали договори с избраниците - за които оставали по 1200 евро месечно.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дойде ли краят на голямото лапане? Ненаситни министри, ненаситни депутати.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: