Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Милица успя да осъди болницата, която я осакати без причина
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:00 / 12.06.2020Коментари (0)386
©
Окръжен съд – Русе уважи изцяло предявения иск и осъди "УМБАЛ Канев" АД да плати на 29-годишната Милица Аргилова сумата в размер на 50 000 лв., частично от 70 000 лв., представляваща обезщетение за причинени неимуществени вреди от извършена мастектомия, ведно със законната лихва, считано от 23.01.2018 г. до окончателното плащане, както и 8644 лв. разноски по делото.   

Съдът е приел, че на 23.01.2018 г. след преглед при лекар от извънболничната помощ и въз основа на ехографско изследване, ищцата е постъпила на лечение в "УМБАЛ Канев" АД-Русе. При постъпването й са били направени стандартни изследвания, след което е била отведена в операционна зала, където й е направена секторална резекция на дясна млечна жлеза с гефрир. Патоанатомът на база на гефрирното изследване поставил диагноза: инвазивен дуктален карцином на млечна жлеза.

Въз основа на извършеното гефрирно изследване и заключение на патолога, на ищцата било обяснено, че има злокачествен тумор и че трябва да се премахне цялата гърда. На същия ден в 13.30 ч. под обща интубационна анестизия била направена и радикална лява мастектомия по Пейти-Пирогов с лимфна десекция на дясна аксила на трите нива.

Според съда лекарите не са съобразили правилата за диагностика и лечение на онкоболен пациент. Тези правила съгласно приетата експертиза изискват  диагностиката и лечението да се извършва от различни специалисти. Поради допуснатите от лекарите съществени пропуски, на ищцата не е изготвен най-добрия терапевтичен план. Липсата на такъв при неустановена с необходимите изследвания диагноза, са довели до прибързаното решение за отстраняване на млечната жлеза, без тази операция да е била спешна, наложителна, животоспасяваща. Припряността в действията на лекарите са довели до невъзможността да се определи дали радикалната операция е била действително единствения възможен вариант за лечение. Тези пропуски са лишили пациентката от възможност да получи качествена здравна помощ - да има пълна информация за здравословното си състояние, както и за възможните методи за лечение. Поради това съдът приема, че в конкретния случай е допусната лекарска грешка, в резултат на което на ищцата е направена радикална операция, която е могла да се избегне и/или отложи във времето.

Съвкупната преценка на доказателствата дават основание на съда да приеме, че премахването на дясната гърда на Милица Аргилова и преживените от нея болки и страдания от извършената операция са в пряка причинно-следствена връзка с небрежното и противоправното поведение на лекарския екип, работещ при ответника.

Установи се по делото, че след грешно поставената с гефрирното изследване диагноза, ищцата е била разстроена и силно притеснена, което състояние било засилено при обяснението, че мастектомията е единствен възможен избор, ако иска да остане жива. След операцията изпитвала много силни болки от дясната страна, не можела да си движи ръката. Изпаднала в депресия, не искала да излиза, да се вижда с други хора, не искала да се храни. Била объркана, не можела да приеме случилото се.

Съдът, като отчете възрастта на ищцата, продължителността и интензитета на нейното страдание, преживения шок, съществената промяна в начина й на живот, необходимостта от промяна в плановете, страховете й и несигурността за бъдещето, като съобрази и икономическата обстановка в страната към 23.01.2018 г., намери, че справедливият размер на дължимото обезщетение е 70 000 лв. Искът е предявен частично в размер на 50 000 лв., поради което като основателен и доказан е уважен в пълния претендиран размер.

 Решението на Окръжен съд – Русе подлежи на обжалване в двуседмичен срок.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: