Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мая Манолова: По-строг контрол върху фирмите, които внасят отпадъци
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:26 / 16.02.2020Коментари (0)429
© БГНЕС
В сегашния Закон за управление на отпадъците изискванията към фирмите, които се занимават с вноса, превоза, съхранението и обработката на отпадъци са занижени. С хората от Инициативните комитети по места, на които се съхраняват отпадъци и се планира обработката на такива, обсъдихме проблемите им и предлагаме конкретни промени в българското законодателство. Това заяви председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова днес по време на форум, на който бе обсъден проблемът с вноса, превоза и обработката на отпадъци в България.

Обсъждането обединява местни инициативни комитети от места с проблеми със съхраняването и третирането на отпадъци от София, Шумен, Попово, Пещера, Батак, Севлиево, Благоевград.

"В момента фирма фантом, с 1 лев капитал и без имущество, може да внася, съхранява, транспортира и обработва отпадъци. Много от площадките за съхранение на боклук са с неизвестен собственик – не е ясно кой е транспортирал отпадъците, с каква цел, колко време ги съхранява и какви са следващите планове", допълни Манолова.

Тя подчерта, че в момента Законът за управление на отпадъците е един от малкото закони, които допускат мълчаливо съгласие при подадени документи за регистрация и транспорт и обработка на отпадъци.

Манолова и екипът ѝ предлагат съхранението на отпадъците да става само на територията на инсталацията, където ще се извършва тяхното третиране. Сред предложенията е намаляване на сроковете за съхраняване на опасни и неопасни отпадъци от съответно 1 година и 3 години на шест месеца.

Сред законодателните промени е и замяна на режима на мълчаливо съгласие при заявяване на разрешение или регистрация с режим на мълчалив отказ по отношение на заявленията за разрешение на дейности, свързани с отпадъци.

Промените предвиждат задължително видеонаблюдение на площадките за съхранение на отпадъци и проследяване на превозните средства, които внасят или превозват отпадъци на територията на Република България.

От гражданската платформа предлагат и завишени изисквания към технологиите на централите и инсталациите за изгаряне на отпадъци, които да гарантират, че всички вредни газове и съединения, в резултат на изгарянето, ще бъдат унищожени и излизането им в околната среда няма да бъде допуснато.

От "Изправи се.БГ" настояват намеренията за съхранение и обработка на отпадъци да се съгласуват с кмета на съответната община, както и да се допитват до местните общности.

Увеличаване на санкциите за третиране на отпадъци и ограничаване на вноса на отпадъци с капацитета на инсталацията, която ще ги преработва, също са сред предложенията.

"Контролът е затруднен от хаотичното разположение на площадките за съхранение на отпадъци. Не е ясно дали предвидените в закона срокове за съхранение се спазват, страната е пълна с нерегламентирани сметища. На територията на София също има нерегламентирани сметища, в района на Нови Искър са около 30 незаконните сметища", допълни Манолова.

По време на дискусията стана ясно, че председателят на гражданската платформа ще защитава Златка Цвеева – председател на Инициативния комитет срещу изгарянето на отпадъци в Пещера, срещу която са заведени два иска от инвеститора за 150 000 лв.

Представители от севлиевското село Яворец заявиха, че след посещението на Манолова и екипа ѝ дейностите по третиране на отпадъци край селото е прекратено и след проверка е образувано досъдебно производство за установени нарушения.

Представители на Инициативния комитет от Попово обясниха, че след обществено обсъждане миналата седмица и след обединение на жителите на града срещу изграждане на инсталация за обработка на боклук, се е стигнало до спиране на изграждането.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: