Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мартин Кадинов за Sofia24.bg: Мит е, че видеоигрите тласкат децата към агресия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:03 / 12.02.2022Коментари (0)256
©
Мартин Кадинов, съосновател и управляващ партньор в TDB Play, в специално интервю за Sofia24.bg.

- Вие сте организатор на "Българския Гейминг Маратон" - можете ли да ни разкажете повече за това. Какво е, кога се провежда, как и къде?

- Българският Гейминг Маратон е онлайн фестивал посветен на видео игрите. В него, от една страна имаме нашите "артисти“ - създатели на съдържание (известни като стриймъри, ютюбъри, инфлуенсъри), а от друга – публиката, за която е предназначено съдържанието. Съдържанието, което предлагаме е основно за феновете на видео игрите, но има и такова, което е подходящо за хора, които тепърва откриват тази паралелна вселена. Събитието се случва изцяло онлайн а съдържанието се излъчва в съответните канали на участниците – в платформите Twitch, Facebook, Youtube. В този смисъл, ако някой е фен на видео игри или пък има любопитство и любознание към темата – Българският Гейминг Маратон е за тях.

- В тези времена на пандемия как влияят видеоигрите?

- Позитивно! Или поне това е мнението и препоръката на Световната Здравна Организация, която през 2019, в началото на пандемията, препоръча на хората да играят онлайн видео игри за бъдат заедно и да комуникират активно. Видео игрите са може би най-популярното занимание в т. нар. икономика на свободното време. С промяната на поколенията, хората играят игри все повече и повече. Пандемията, резонно, предвид ограничаването на възможностите за развлечения, увеличи и броя на играещите и средното време прекарано с видео игри. Хора откриха видео игрите за първи път, а някой се върнаха към тях за първи път от много време.

- Мит ли е това, че видеоигрите тласкат децата към агресия?

- Да, мит е! До момента няма нито едно проучване, което да потвърди мита, че видео игрите водят до агресия.

- Не ги ли откъсва твърде много от реалния свят?

- Това не означава, че децата следва да бъдат оставени да играят 24/7, разбира се. Важно е, според мен, в качеството си на родител и човек с опит по темата – родителите да имат активна роля в медийната и развлекателната диета на децата си. Да разбират какви игри играят и защо им харесват, да играят с тях (ако имат желание, разбира се), и да следят за разумен баланс.

- Как започна вашият професионален път, какво ви сблъска с видеоигрите, че да искате да се занимавате с това?

- Срещата ми с компютър беше любов от пръв поглед, а видео игрите грабнаха интереса ми в ранна детска възраст. Предлагаха един дълбок, богат, интересен и наситен свят, който исках да разкрия. Започна като страст, а в един момент си дадох сметка, че съм по-добър от голяма част от хората с които играем заедно. Тогава се появиха и първите турнири в България, в които често бях сред победителите. След това се появи интернет и световните турнири. Така се развих като професионален състезател в период в който това беше една зараждаща се ниша. След това плавно минах от страната на организирането на турнира и бизнеса. Професионалния ми път се разви в сферата на видео игрите и електронните спортове, медиите, фестивали и събития.

- Какво ви дадоха и какво ви взеха? (видеоигрите)

- Не усещам някаква осезаема липса в живота си, която е там поради фокуса ми към видео игри. Научих много неща и придобих много умения в следствие на страстта и активната игра на видео игри. Сред тях са – умението да вземам решения, техническа грамотност, английски език, стратегическо и аналитично мислене, опознаване на други култури.

- Игрите за всички ли са? От най-малките до най-големите и защо?

- Видео игри има за всеки вкус и за всеки времеви бюджет. Ако човек има интерес със сигурност ще намери своите игри. Това, разбира се не е задължително. Просто е приятно и обогатяващо. Смятам, че игрите са потенциално за всеки, защото играта, като еволюционен прийом е във всеки и служи както за забавление така и за предаване на информация и знания – т.е. играейки ние учим и придобиваме умения. В този смисъл – ако някой има интерес – има и игра за него.

- Искат ли повече хора да се занимават с гейминг? И могат ли да си докарват стабилен доход - защото това е нормален въпрос за днешния човек, предвид инфлацията в страната?

- Ако през 90-те години, когато бях тийнейджър, повечето хлапета искахме да сме рок звезди, екстремни спортисти и пр. , днес едно от най-изявените желания е професионален геймър и/или стриймър. Често хората желаят да намерят и професионална реализация в сферата на гейминга като разработчици, художници, продуценти и други роли. Според мен може да се каже, че индустрията е интересна и привлича хората да станат част от нея и като цяло предлага интересни възможности за реализация. Професионален геймър не се става лесно, конкуренцията не е по-малка от тази при футбола или волейбола.

- Има ли пазар на труда за хората, които искат да се занимават с гейминг в България?

- Определено. Както в български компании така и дистанционно в чужди такива. Също има и много възможности на проектна база, т.нар. freelance. Индустрията предлага много възможности за реализация и развитие.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Гергьовден 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Бюджет 2024
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: