Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Марковски: Реформата за правомощията на главния прокурор е като буря в чаша вода
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:05 / 21.12.2021Коментари (0)317
©
Думата криза може да стане и възможност, когато говорим за съдебната реформа. Може при правилен подход това да бъде великолепна възможност, за да се подобрят значително нещата. Това коментира в сутрешния блок "Денят започва" по БНТ адвокат Марин Марковски.

Реформата на правосъдието означава подобрение в работата на полицията, в работата на прокуратурата, съда, даже и на съдебно-изпълнителните наказания, това е погледа към всичко. Когато отделните звена не работят, тогава някъде по веригата не свети зелена светлина или няма топлината, от която се нуждаем, смята адвокат Марковски.

Промяната трябва да бъде чрез конкретни закони, което означава текстове, а не опит за реторика. Когато говорим за реформа трябва да се запитаме защо, каква е целта, допълни адвокатът.

Нека този парламент да бъде парламент на надеждата и на успеха. Затова отговорът на въпросите предстои след януари, когато се гласуват законите, заяви Марковски.

"Нулева корупция звучи съвременно, модерно. Но в Наказателния кодекс има текст, който казва, че провокацията към подкуп се наказва, тоест това означава, че този текст трябва да отпадне. Подкупът е като изневярата в доброто семейство - всички го крият, то е между двама души. Въпросът е това престъпление да бъде разкрито", категоричен е правозащитникът.

"Нулева корупция означава ефективно разкриване на престъпленията, това е силата на закона", категоричен е той.

Относно реформата в прокуратурата, адвокат Марковски даде конкретен пример с текст от закона.

"Има един член 46 от НПК, който казва, че всеки прокурор може да отмени постановление на по-горния прокурор. Ако един прокурор прочете или чуе по телевизията, че има информация за нарушения при обществена поръчка, това е законен повод за образуване на наказателно производство - това е нещо, което не се прави. Например, русенски прокурор е гледал местната кабеларка, повдига обвинение, Икономическа полиция му носи документация, да речем срещу кмета или дясната му ръка, обаче член 46 казва, че по-горният прокурор може да отмени постановлението за привличане и тогава този кмет, като се разтича по партийните централи, този окръжен прокурор е дотук", обясни Марковски.

Относно реформата за правомощията на главния прокурор, той коментира, че това е "една буря в чаша вода".

"Никога в историята на България главните прокурори не са правили престъпления. Ако това се случи, има решения на Конституционния съд. Трябва да се отмени член 46, защото главният прокурор може да отмени постановлението, което го привлича като обвиняем. Вижте, дали ще бъде Гешев, Чочков или Петков, ако имаме една великолепна законова структура, в която главният прокурор е административен ръководител, а не процесуален участник, ще се постигне правосъдие".

По въпроса за личността на самия Иван Гешев, Марковски заяви - човекът е започнал като полицай, блъскал е, не искам да правя оценка на неговата работа и неговата личност.

Адвокат Марковски коментира и обвързването между Плана за възстановяване и развитие и действията на прокуратурата. По думите му, ЕК и позициите на Европа са свързани и с исканията на правителството, и на протестните процеси и исканията за промяна.

"Прокурорите са млади хора, облекли прокурорски тоги, защото обичат професията си, обаче те трябва да направят и една кариера и когато той повдига обвинения срещу хора, които ще му отрежат постановленията, той няма да го направи, защото ще му отрежат крилата. Законът трябва да дава крила, а не да реже", подчерта адвокат Марковски.

Той коментира и съдебния процес за тежката катастрофа, в която загина журналистът Милен Цветков.

Относно твърденията на защитата на подсъдимия, че той е консумирал вид чай със забранени вещества в него, Марковски обясни, че "чаят, който замества наркотика, го има във всяка една адвокатска кантора". Има обаче принцип в защитата в наказателния процес - когато едно доказателство представено от защитата, може да бъде опровергано, то тогава намалява стойността на защитата.

Имаше едно ужасяващо дело за "Индиго" и го вместиха в 3 месеца и то приключи много бързо. Значи може да се работи бързо, но защо не се прави това - аз не мога да кажа, отговорът могат да го дадат хората, които бавят делата, подчерта адвокат Марковски.

Трябват пари - за ефективно призоваване на свидетелите, вещите лица да си получават навреме възнагражденията, за да си дават навреме заключенията, малко по-отговорни да са призованите свидетели, допълни Марковски.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: