Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Марковски: Прокуратурата трябва да бъде извадена от системата на съдебната власт
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:18 / 18.02.2022Коментари (0)215
©
Списъци и контрасписъци: Как ще приключи схватката между властта и прокуратурата?

"Няма победители в тази война. Всички сме губещи. Да не говорим, че сме губещи и хората, които се занимаваме с право. Час по-скоро трябва да приключи тази конфронтация. Голям е фокусът върху личността на Гешев. Не бива да забравяме, че когато се фокусираме върху личността, се фокусираме и върху една цяла институция. Опасно е, когато има политически атаки към хора, които олицетворяват и ръководят една институция", посочи адвокат Димитър Марковски в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му липсата на финансови средства, на пари за експертизи в работата на досъдебното производство, ще е фатална. Според него това ще се отрази на качеството на разследването и на реалната възможност да се разкриват криминалните престъпления.

"Ще изпаднем в положение на тържествуване на безнаказаността", подчерта Марковски.

Адвокатът коментира и темата със закриването на спецправосъдието.

"Ще отпадне едно сериозно звено от системата на правораздаването в България. Този Специализиран съд се спряга като някаква чудовищна машина, като нещо, което е изградено по модел да мачка и да съсипва хора, а това не е така", изтъкна гостът в студиото.

А дали има риск да започнат отначало дела, Марковски уточни пред Bulgaria ON AIR: "Съществува такъв риск. Най-тежката последица е това, че ще се забавят. Системата е претоварена".

"Ще отнеме много месеци, докато се прехвърлят физически делата от Специализирания съд към Софийския градски съд. Ще се забавят изключително много дела. Има и такива, които ще изтекат по давност", алармира той.

Юристът коментира и скандала "Барселонагейт".

"Има проверка, прераснала в досъдебно производство. Това означава, че вече там има разследващ екип, който събира доказателства. Става дума за едно специфично досъдебно производство, в което има международен елемент. По линия на европейската заповед за разследване прокуратурата е пуснала две заповеди. На базата на първата са постъпили тези 219 документа на испански, които разследващите ще анализират. Те са длъжни да ги анализират и съпоставят. Накрая, когато съберат доказателствата, трябва да се очертае една картина и да стане ясно дали има или няма престъпление", заяви Марковски.

Събеседникът е категоричен - има вариант да бъдат проследени парите, тъй като става дума за трансфери и трансакции към определени търговски дружества.

"Ако вървят трансакции от офшорни компании - да се проследи собствеността и произходът на парите, на титулярите по тях. Не е невъзможно да се стигне до установяване на парите и титулярите", уточни той.

Запитан какво е нужно да се промени в правосъдната ни система, Марковски заяви: "Аз съм привърженик на изваждането на прокуратурата от системата на съдебната власт. Това трябва да бъде една абсолютно автономна институция, която обаче да не бъде безконтролна".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: