Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мария Габриел: За България интеграцията на Западните Балкани стои високо в дневния ред на ЕС
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:12 / 08.04.2024Коментари (0)1012
©
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел участва във форума "ЕС среща Балканите“. Организатори на събитието бяха членът на Европейския парламент Илхан Кючюк, президентът на Атлантическия клуб в България д-р Соломон Паси и изпълнителният директор на Евро-пейския либерален форум

Алва Фин, които откриха конференцията. С ключово изказване се включиха Мария Габриел и европейският комисар по политиката на съседство и раз-ширяване Оливер Вархеи, а с видеобръщение - председателят на Европейс-кия парламент Роберта Мецола.

Събитието е посветено на стратегията на ЕС към региона на Балканите. Ор-ганизирано е от Европейския либерален форум, с подкрепата на “Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в Бъл-гария, както и с подкрепата на Министерството на външните работи.

"Западните Балкани са неразделна част от Европа и заемат важно място в политическия дневен ред на ЕС. България е и ще продължи да бъде надеж-ден партньор на Западните Балкани по пътя на тяхната интеграция към Европейския съюз. Сложната геополитическа ситуация и глобалните предиз-викателства подлагат на риск европейската и световна сигурност. Повече от всякога се откроява значението на стратегическото партньорство между ЕС и Западните Балкани. Интеграцията и солидарността са отговор на запла-хите за мира и сигурността", заяви Мария Габриел.

Вицепремиерът наблегна на необходимостта да се продължи придържането към принципа на напредък според собствените заслуги, който е в основата на процеса и методологията на политиката на разширяване. "Важно е да на-мерим баланс между отговора на геополитическите рискове и пълноцен-ното изпълнение на необходимите условия", добави Габриел.

Със заключенията си от декември 2023г. европейските лидери потвърдиха готовността на ЕС да направи следващата крачка в интеграционния процес и официално да открие преговорите с Република Северна Македония, щом страната изпълни ангажимента си за конституционна промяна. На 21 март 2024г. Европейският съвет взе историческо за Босна и Херцеговина решение за начало на преговори за присъединяване. Мария Габриел постави акцент и върху напредъка на процеса на скрийнинг с Албания през изминалата година и постигнатите резултати в първите месеци от мандата на новото пра-вителство на Черна гора. Вицепремиерът заяви също, че постигането на пълна нормализация в отношенията между Сърбия и Косово е от ключово значение за стабилността на целия регион. Акцент бе поставен и върху ак-тивизирането на отношенията между ЕС и Турция в области като търговия, климат, иновации, контакти между хората.

"България работи за сближаване и още по-силна свързаност между Запад-ните Балкани и Европейския съюз – от енергийна, транспортна и цифрова до свързаност между хората и повече възможности за младите в сферата на образованието и науката. Важно е да дадем повече видимост на проектите, осъщестяващи контакт между хората, на успешните партньорства и общите инициативи", заключи Мария Габриел.

Още по темата: общо новини по темата: 11
08.04.2024 »
30.11.2023 »
24.01.2023 »
01.01.2023 »
30.12.2022 »
19.12.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: