Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мариана Тодорова: Чрез изкуствения интелект - TruthGPT, Мъск има амбициите да покаже, че е въздесъщ
Автор: Йоланда Пелова 21:09 / 18.07.2023Коментари (0)206
©
Илън Мъск е свикнал да бъде винаги лидер на мнението. Той иска да бъде енигматичен, за да успее да създаде любопитство в целия свят, преди окончателно да анонсира своя нов продукт - TruthGPT. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"Още през април месец той обяви, че ще създаде TruthGPT - голям езиков модел, който да може да разгадае принципите на Вселената, а самият изкуствен интелект да бъде обучен на критериите за истина", отбеляза футуролога.

По думите й по този начин милиардерът уязвява ChatGPT в най-слабото място. Мариана Тодорова припомни, че Илон Мъск участва в създаването на Open AI през 2015 година, но напуска през 2018 година: "Версиите са различни - някои смятат, че е имало несъгласие в това как да се развива този изкуствен интелект, дали наистина да бъде като отворен код, достъпен за всички. Други твърдят, че той просто е искал да превземе властта отвътре и да се случва всичко така, както той желае. Към днешна дата виждаме, че той леко променя концепцията за TruthGPT от април месец. Името на компанията, която Илон Мъск регистрира преди 5 дни и на която той ще е председател, се нарича xAI, като "Х“ е буквата от английската азбука, която обикновено обозначава всичко. Т.е. той има амбициите да покажа чрез този изкуствен интелект, че ще бъде вездесъщ и че ще разбира от всичко. Има заиграване с думата "еxplainable", т.е. ще е по-добър и ще може да обяснява", коментира Мариана Тодорова и уточни, че Мъск заявява една цел и в момента събира екип.

"Това, което той заявява за новата компания, е да бъдат разгадани тайните на Вселената и да спечелим конкурентно предимство спрямо всичко, което е правено до момента, защото ще имаме по-голяма яснота. Другото е да се избегнат недостатъците, които много ясно вече се видяха при Open AI, при ChatGPT - да се продуцират фалшиви новини, той да халюцинира, да има данни, които не са верни. Но това е част от начина, по който работи технологията".

Футурологът обърна внимание на това, че към момента няма успешен модел, в който ние да можем да кодифицираме, т.е. да създадем код на това кое е истина и кое не:  "Защото самото човечество няма консенсус по отношение на много исторически факти по отношение на действителността и истинността им".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: