Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Манолова започва масирана кампания за защита от монополите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:18 / 04.12.2015Коментари (2)315
©
Масирана кампания в защита на гражданите от монополните дружества, банките и частните съдебни изпълнители започва омбудсманът Мая Манолова. Това стана ясно след участието на обществения защитник в предаването "Още от деня" по БНТ в четвъртък. 

Манолова ще предложи законодателни промени, свързани с намаляване таксите на частните съдебни изпълнители, както и възможността хората да обжалват оценките на банките за недвижимите имоти.

"Според мен генералното решение е, когато една банка е взела за обезпечение имот и не може да си събере вземанията от съответния длъжник, да може да се удовлетворява само от стойността на този имот. Т.е има обезпечения имот, продава го и приключва със задълженията на съответния гражданин. Има добри практики по света, които трябва да бъдат приложени и у нас. Време е да бъде приет Закон за личния фалит, т.е. когато човекът е в невъзможност да изплати едно свое задължение, това да се уреди по начин, по който да не съсипе окончателно живота му - неговия и на семейство му."
Общественият защитник подчерта, че за месец и 15 дни откакто е на длъжността има над 300 жалби на граждани срещу "Топлофикация" - София.

"Оплакванията са първо от необяснимите сметки. Аз лично не мога да се оправя, а и всички, които са писали до институцията не разбират същността им. От друга страна сметките са изключително високи, съществува т. нар. такса "сградна инсталация", която е несправедлива. Ползваш, не ползваш - плащаш. 

Друго безобразие на "Топлофикация", с което се сблъсках, е принудителното събиране на вземания", акцентира Манолова. Тя поясни, че без да уведомят своите абонати какво дължат, топлофикациите пристъпват към принудително изпълнение, при което начисляват всевъзможни такси.

"Редно е да информират гражданите, че ще заведат съдебно дело, ако не платят. Но те не го правят. Пристъпват направо към съдебна процедура и по бързия ред на заповедното производство", обясни омбудсманът.

Мая Манолова изнесе фрапиращ случай, затова как "Топлофикация" - София е внесла искова молба в Софийски градски съд, с която съди свой длъжник за 2 стотинки. Тя поясни, че става въпрос за една стотинка остатък от главницата и една стотинка остатък от лихвата, но с юрисконсултското възнаграждение, държавната такса - в размер на 25 лева, съдебната фаза от 350 лева и разноските за частния съдебен изпълнител сметката набъбнала с хиляди процента надценка.

"Аз наричам това пълно безобразие и се чудя дали монополното дружество е наистина доставчик на обществена услуга или потърпевшите граждани на София са прави, че става въпрос за обществен рекет", отсече омбудсманът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.12.2015 г.
0
 
 
Демагог Кикимора Костинбродска...
+1
 
 
Крадеца вика - дръжте крадеца. :) Няма такава държава!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: