Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Манол Пейков: У нас се заражда гражданско общество - най-силният и качествен регулатор в една държава
Автор: Габриела Ганев 12:05 / 13.02.2023Коментари (0)286
©
Издателят Манол Пейков в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“

На пряката ни телефонна линия вече е издателят Манол Пейков, който в последните месеци организира огромна дарителска кампания в подкрепа на Украйна. Но сега ще си говорим за тази, която от близо седмица е на дневен ред, а именно тази в подкрепа на Турция и Сирия след бедствието. Добро утро.  

Добро утро.  

Броени дни след бедствието вие събрахте над 670 000 лева. Как успяхте за такова кратко време? Това е наистина похвално, зашеметяващо.  

670 000 бяха преди 4 дни, в момента минаха милион. Как успях? Нямам никаква представа. Просто изглежда инерцията, която има от даренията, събрани за Украйна, вероятно работи по някакъв начин. Но там за 2 месеца събрахме 1.4 милиона, сега за много по-кратко време, само за 7 дни успяхме да съберем милион.  

Вие казахте милион, а какво предстои да бъде изпратено сега? Знам, че сте изпратили вече провизии. Вие бяхте казали, че се нуждаят най-много от палатки.  

Точно така. Вчера направих първата официална договорка за 110 палатки, които ще струват около 140 000 лева, ще бъдат произведени за седмица. Т.е. семейни палатки с размер 4 х 4 м, със специална топлоизолация, която издържа до минус 21 градуса, с много сериозна здравина и с гаранция между 10 и 15 години. И производителят пое ангажимент, те са от град Кешан, Турция, поеха ангажимент да ги монтират директно на място където е нужно. Аз пък от своя страна поех ангажимент да отида заедно с него, следващия понеделник ще са готови, каза, че около 3 дни ще отнеме самият монтаж. Така че да, това в момента е най-актуалното. Изпращаме също така днес цял тир с брашно към Сирия, като очакваме все още последни технически документи да бъдат оформени, защото има постоянно промени в изискванията, знаете, че Сирия е деликатно място. Става въпрос за Северна Сирия, която не се управлява от правителствените сили. Така че ако мине първият камион и когато мине, аз съм убеден, че ще успее да мине, там работим с фондация на терен, тя е американска фондация, дава подробни отчети, ние ще изпратим още поне 3 камиона с брашно, и още поне 3 или 4 камиона с дрехи.  

Т.е. в случая не се включват само гражданите, но пък и много фирми, което е още по-хубаво.

О, да. Непрекъснато получаваме обаждания от фирми. Обадиха ми се хора от Съюза на зърнопроизводителите и предложиха 75 тона жито. Аз пък от своя страна намерих мелница, където безплатно да се смели. Това е около 2 тира с брашно. В крайна сметка цената му на пазара е около 45 000 лева. Така че също ми се обадиха от "Луфтханза“, обадиха ми се от Turkish Airlines да поемат ангажимент, ако се наложи и когато се наложи да извозваме и със самолети към Истанбул, по-нататък се поема от тирове. Организацията на собствениците на товарни камиони също ми се обади и казаха, че ще изпратят колкото тира има нужда. Страшно много хора звънят, ангажиментите са на много високо ниво. Просто е супер впечатляващо и супер вдъхновяващо.  

Абсолютно, много вдъхновяващо. И вие бяхте споделили в своя профил във "Фейсбук“, че всъщност ви е обадила посланика на Турция.  

Да, точно така. Тя ми звънна в четвъртък още сутринта, лично ми се обади на телефона и изказа много, много дълбоки благодарности, помоли ме да предам на всички хора, които чрез мен даряват, и каза, че за пръв път сега наистина е почувствала, че България е приятел на Турция, което го каза между другото със страхотно развълнуван глас, почти през сълзи, което всъщност е страхотен комплимент за всички българи, които се впуснаха в тази акция. До момента дарителите при мен мисля, че са над 10 000. Тук говоря само за парични дарения, отделно от това 5 пункта в София, всъщност непрекъснато нараства броят им, 3 пункта в Пловдив, има един в Асеновград, един в Димитровград, един в Хасково, един в Шумен, един във Велико Търново и доста други градове хора, които вече не са свързани с нашата мрежа, а събират непрекъснато дарения. И те са доста тонове, тук говорим за тирове и тирове с дарения.  

Определено можем да се гордеем с направеното до момента. Вие споменахте, че ето, в Сирия има фондация на терен, организирали сте транспорт, организирали сте мелници. Всъщност, как се мобилизират и координират хората, когато трябва да действаме в такова кратко време?  

Ами честно да ви кажа хората се самоорганизират, важно е да имаш ключови помощници на различни места. За щастие по принцип стилът ми на работа е свързан с тичане по много писти едновременно, защото управлявам няколко бизнеса едновременно – печатница, отделно от това издателство, отделно от това втора печатница, отделно от това литературна агенция, и съм свикнал да делегирам на хора, да им инвестирам доверие в тях. Така че това е и начинът тук. Просто работата, която на мен ми се налага да върша, е да ги координирам, което не е лесно, понеже става въпрос за много хора, за много различни запитвания, за много различни интереси, най-разнообразни питания от най-невероятен характер. Засега се справям прилично, разбира се, остават несвързани точки. Това малко като в детството онази игра, където човек трябваше да свързва точки, за да види какво ще се появи накрая. Не е лесно, но пък емоцията е толкова силна, ентусиазмът е толкова голям, че човек чувства непрекъснато прилив на сили и не го тревожи факта, че трябва да работи събота и неделя, че трябва да става в ранни часове да отвръща непрекъснато на разговори. В петък си направих усилията да преброя броя на обажданията, включително и тези, които не съм успял да върна, бяха 167 за един ден, като на повечето от тях бях отговорил.  

Голям брой обаждания наистина. И понеже много пъти сме чували това, че българите сме разединени, трудно постигаме съгласие, обаче всичко това, което ни разказвате, и което всъщност е факт и се е случило, и ето, че е възможно. Това означава ли, че все още можем да се обединяваме около обща кауза?  

Абсолютно сигурно е, че може. Проблемът на българите е, че са лъгани твърде дълго, и че институциите от години вече не си изпълняват функцията по подобаващ начин. И по тази причина много е изтънено доверието на хората към тях. Това е много тъжна констатация. Думата "фондация“ в последните години благодарение на усилията на определени медии, основно се превърна едва ли не в мръсна дума, и хората нямат дълбинно доверие на институции. Аз затова работя от първо лице, от свое име, заставам с лицето и името зад това, което правя. Хората знаят, че съм обвързан с каузата, знаят, че го правя от сърце и го правя с най-дори чувства, доколкото е възможно, и очевидно по някакъв начин се разраства, полепва се енергията като сняг на топка. Но всъщност аз не съм нищо повече от една клечка, която запалила искрица, но енергията, горивото е у хората, то е там. Проблемът е, че българските политици в повечето случаи не успяват да го впрегнат за истински благородни, смислени каузи, като например да си сложим в някакъв ред собствената къща, собствения дом. Всъщност, у българите тази енергия я има. И това, което се случва първо с Украйна, сега със Сирия и Турция, е абсолютно доказателство, поне за мен, емпирично доказателство от първа ръка, ако щете, а не такова, каквото си прочел по вестниците и видял по телевизията.  

Да, и не е просто някаква статистика и може би наистина институциите и управляващите някак не намират начина, по който да запалят именно тази искрица, за която и вие говорите.  И в тази връзка заразно ли е доброто и чувството за състрадание? Виждаме, че го има.  

Как да ви кажа? Доброто е у хората, то винаги е било там. Въпросът е те да почувстват, че на някой то е потребно. Моето усилие да бъда абсолютно прозрачен, да отчитам всичко, всяка стотинка, която получавам, доколкото е възможно предвид времето, и също така да разказвам истории. Хората искат да видят. Не че толкова го правят заради някаква слава или нещо подобно, просто така е устроен човекът – той иска да види помощта, която е дал, при кого е отишла, какво се е случило с нея, за да се чувства самият той смислен в крайна сметка. И това, което аз се опитвам да правя, е да разказвам тези истории, да свързвам хората от двете страни, и тия, които дават, и тия, които получават, и тия, които дават, да виждат благодарността и смисъла от това, което правят, и те продължават по тази причина да го правят. Това е всичко, всъщност логиката е много проста. Не казвам, че е лесно, но логиката е проста – хората искат да чувстват, че в ежедневните им усилия има смисъл. И аз се опитвам да им давам този смисъл. И засега се получава. В крайна сметка това е много важен, ако щете и държавнически извод: големият проблем в България в последните години е, че ние нямаме истински държавници или поне са малцина. Имаме политици, но хора, които да са истински загрижени за благосъстоянието на нацията, шепа са и не успяват да вземат връх нито в парламента, нито в управлението на държавата. Искрено се надявам, че нещата вървят към добро, защото това, което аз виждам, е, че се заражда едно гражданско общество – дарителството е точно това. Дарителството е преди всичко символ на гражданското общество. Държавите в Европа, в които се живее добре, и в които хората искат да живеят, са именно тези, в които има силно гражданско общество, защото то е най-силният и най-качественият регулатор на една държава. То гарантира, че ако случайно се тръгне към автоткрация, има балансьор, и това е гражданското общество. И връща нещата обратно към там, където трябва да бъдат в една демократична система.  

И именно резултатите, които споделяте, ни показват, че наистина можем да се надяваме и има почва за промяна. Именно това, че ние виждаме, че сме полезни и че има резултати от това, което правим. И ви пожелаваме успех и благодарим именно за тези резултати, които виждат гражданите, и че виждат, че могат да бъдат полезни. И това наистина ги кара при следващата кампания или изобщо при следващата възможност да помогнат, да го правят отново.  

Разбира се. Благодаря ви сърдечно, че ме каните, че говорите с мен, и че говорите по тези теми. Просто те са важни, те са същностни. Светът, в който живеем, не е същият, не е същият свят от вчера, и е много важно да се върнем към основните, същностните неща, които ни правят хора.  

За доброто трябва да се говори и това трябва да е най-важната мисия на всички ни. Това е моето мнение. Благодаря ви за отделено време и за разговора. 

Още по темата: общо новини по темата: 189
16.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
05.03.2024 »
03.02.2024 »
27.12.2023 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: