Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мамят гурбетчии с български заплати
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:03 / 06.01.2015Коментари (0)232
© Blagoevgrad24.bg
Посреднически фирми за работа в чужбина мамят родни гурбетчии, като им плащат според възнагражденията у нас, а не според стандарта в страната приемник. По закон, ако един стругар отиде да работи в Полша, то той трябва да получава минималната за страната заплата, а не сума, определена от българската фирма посредник.

"Хората сключват трудови договори по ставките за България, а не за страната, в която ще работят. Обещават им, че останалите пари ще получат на ръка в България, но когато се върнат, фирмата казва, че се е издължала по договор", обясни пред "Монитор" юристът Ива Тодорова.

Често срещна практика било и предсрочното прекратяване на трудовия договор. "Преди да изтече 3-месечният договор, се намира някаква причина работникът да бъде уволнен. Така той трябва да плати неустойки по договора", обяснява още адвокат Тодорова.

В подобна ситуация се оказал един от клиентите й, който имал договор за работа на петролна сонда в Дубай. Кандидат-гурбетчията трябвало да започне работа в началото на декември, но в края на месеца той все още не е бил извикан на работа. Независимо че договорът е в сила на работника не му се изплаща възнаграждение уточнява юристът.

От фирмата посредник обяснили забавянето с производствени процеси и подготовка. Българският служител не може да прекрати 3-месечния си договор, не може да започне нова работа и реално остава без доходи. Дело срещу фирмата посредник може да бъде заведено едва след като контрактът с работодателя изтече. Според юристите подлъганият служител ще спечели съдебната битка, което не означава, че ще получи средства, които би трябвало да е взел по договор.

"Тази фирма е регистрирана с 200 лв. капитал, което означава, че съдя-изпълнител ще трябва да проучи дали фирмата има банкови сметки, които да бъдат блокирани", уточнява адвокатът на потърпевшия.

Опитът на юристът Ива Тодорова с фирми с малък начален капитал показва, че хората не могат да си получат парите. Така измамените служители остават само с един изпълнителен лист и морално удовлетворение, че са спечелили съдебната битка.

Статистиката показва, че най-честата причина за среща с работодателя в храма на Темида е неправомерно прекратен договор.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: