Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мамолог с апел към жените над 30
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:43 / 18.08.2022Коментари (0)400
©
Всички жени над 30-годишна възраст, които нямат допълнителни рискове за развитие на карцином на гърдата, трябва да се преглеждат профилактично веднъж годишно. Това каза в интервю за БТА д-р Младен Младенов, мамолог-гинеколог в столичната Първа специализирана акушеро-гинекологична болница "Света София“. Той се включи в кампанията на фондация "Една от 8“ под надслов "Ела и се прегледай“, която се състоя в Казанлък от 16 до 18 август със съдействието на Диагностично-консултативен център "Поликлиника" и на Община Казанлък. Записани за преглед в рамките на кампанията бяха 210 жени от града.

Профилактиката се състои в клиничен и ехографски преглед, а след 40-годишна възраст се добавя и мамография – рентгеново изследване, което се прави през две или три години, обясни д-р Младенов. Той уточни, че при жени, при които има наследствен риск, се препоръчва тези профилактични прегледи да започнат след 25-годишна възраст. "По принцип ракът на гърдата е заболяване, което много ясно корелира с възрастта, но когато има наличие на генетичен дефект, болестта може да се изяви и при по-млади жени“, коментира той.

По думите на д-р Младен Младенов карциномът на гърда обикновено се изявява след 50-ата година, като най-голямата честота на изява е при жени на възраст между 50 и 70 години. 

Той подчерта, че при заболяването жените не бива да разчитат на това, че организмът ще сигнализира. "Развитието на тумора е много коварно и началните стадии не се долавят от пациентката. Дискомфорт може да се усети, едва когато той нарастне до 10 милиметра. В зависимост от чувствителността на жената, тогава е възможно да се опипа уплътнение или бучка“, обясни д-р Младенов. По думите му тумори, които са с размер под 10 милиметра, могат да бъдат диагностицирани единствено чрез образна диагностика – ехография или мамография. Именно за това е важна препоръката профилактичният преглед да се прави веднъж годишно. "Идеята е, че ако за една година се образува нов тумор, той би нарастнал толкова, че да се открие на апарата, но не би имал време да даде разсейване“, посочи той. 

При наличие на наследствен риск, е възможно да се направи специфично генетично изследване (BRCA). Ако то докаже генетичен дефект, на жената се препоръчва профилактичен преглед през шест месеца. Пациентки, които имат боледувал в семейството, но нямат доказан генетичен дефект, подлежат на профилактичен преглед веднъж в годината, обясни д-р Младен Младенов и подчерта, че този период трябва да се спазва. 

"За съжаление за рака на гърдата няма превенция. Единственото, което предлага медицината, е ранното му откриване, за да може да се лекува“, отбеляза д-р Младенов. 

Наднорменото тегло също е в пряка връзка с развитието на заболяването, посочи той. По думите му липсата на раждане е един от сериозните фактори, а през последните години редовната употреба на алкохол над 50 милилитра също се изтъква като предпоставка, която увеличава риска от карцином на гърдата. Съществуват и професионални фактори, но те се отнасят до малка група жени, работещи с токсини, които биха могли да предизвикат онкологични заболявания, обясни д-р Младен Младенов. "От околната среда фактор е радиацията, която, за щастие, тук не съществува“, допълни той. Останалите рискови фактори са с много ниска интензивност. Сред тях е типа хранене, като се препоръчва да се ограничат червеното месо и животинските мазнини. Според д-р Младенов други фактори не са статистически значими. 

По негови наблюдения здравна култура в тази област в България има. "През последните 20 години ми прави впечатление, че жените в активна възраст между 30 и 60 години са изключително заинтересовани от темата и знаят, че е добре да ходят редовно на профилактични прегледи“, коментира той и напомни, че заради пандемията от COVID-19 голям брой жени са отложили тази процедура. Д-р Младенов изрази съжаление, че не навсякъде тези прегледи са достъпни и посъветва всички жени над 30-годишна възраст да потърсят специалист, на когото да имат доверие и да не пренебрегват нуждата от тази профилактика. 

Програмата за ранно откриване на рак на гърдата "Ела и се прегледай“ се организира от фондацията на известната телевизионна водеща Нана Гладуиш "Една от 8“ за шеста година, обясни за БТА управителят на организацията Гергана Димитрова. Кампанията осигурява безплатни ехографски прегледи за онкологичното заболяване, като екипът пътува до различни малки населени места в страната, където има по-ограничен достъп до специалисти и добра медицинска техника. " Например дамите в Казанлък споделят, че за подобен преглед се налага да пътуват до Стара Загора“, посочи тя. Кампанията се финансира изцяло от частните дарители на организацията.

До момента инициативата се е състояла в 41 града в страната, а до вчерашния ден са прегледани общо 7772 жени. Сред тях са открити 88 находки за верификация, уточни Димитрова. Тази година кампанията ще посети общо пет града в страната. До момента се е състояла в Хисаря, Стралджа, Обзор и Казанлък. Предстои посещение и на Силистра през септември. 

Друга инициатива, която фондацията организира, е "Сърдечни приятелки“. Тя е в рамките на модула "Живот с рак на гърдата“. Инициативата представлява поредица от отворени срещи в различни градове за жени, които са диагностицирани със заболяването. На срещите присъстват специалисти и психолози, които представят пред дамите всички аспекти на живота с болестта, както и видеа с отговори на пациентски въпроси от водещи медицински специалисти в областта на онкологията, гинекологията и физиотерапията. Според нея в България липсват програми за психологическа подкрепа на жени с диагноза рак на гърдата и това е едно от нещата, към които са насочени усилията на фондация "Една от 8“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: