Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Майки дирят спасени с органите на децата им
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:43 / 13.10.2015Коментари (0)245
©
След трансплантация роднини и близки на дарители издирват чрез социалните мрежи на кого са присадени органите на детето им, независимо че според няколко закона у нас разкриването на тази тайна се наказва строго. Това съобщи директорът на Агенцията по трансплантациите д-р Мариана Симеонова по време на откриване на Европейската седмица на донорството.

Разкриването на дарителската тайна е забранено, за да не стане някой обект на изнудване, поясниха адвокати.
Въпреки това хората се намират в социалните мрежи и осъществяват контакт помежду си. Страната ни е малка, по донорските ситуации и извършените към същия момент трансплантации близките на донорите и реципиентите също успяват да се намерят без особени усилия, каза още д-р Симеонова.

30-годишният Юсеин Х. благодари лично по време на честването на майката на 17-годишен младеж, чието сърце му е било присадено.

"Всичко дължа на вашия жест, покланям ви се", каза той през сълзи и й поднесе огромен букет. Двамата са един от случаите, в които са се открили с помощта на интернет.

Д-р Мариана Симеонова посочи, че десетки се обаждат всеки месец в агенцията, за да потърсят контакт с близките на своя донор, но там категорично спазват забраната да дават каквито и да е координати. Тя разказа, че навсякъде в ЕС с изключение на Малта това е забранено. Само на островната държава е разрешено те да се срещнат на територията на тамошната агенция за трансплантации, след като подпишат декларации.

По думите й това е единствено допустимият начин и за нашата страна, ако хората настояват. Срещите обаче могат да станат само след като се направи промяна в Закона за трансплантациите на органи и тъкани и се приемат строги правила, при които те да се осъществяват.

От началото на годината в България са направени 51 трансплантации благодарение на 14 донора, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. За последните три години броят на трансплантираните е нараснал близо четири пъти и отказите от донорство намаляват, чакащите за орган в България наброяват 1100 души, отчетоха трансплантолозите. 

На опашка в списъка са най-много тези за бъбрек - 930 души, за сърце - 25, за черен дроб - 43, за бял дроб - 12, и за тънко черво един.

В момента 56 хиляди души в Европа очакват трансплантация на орган или тъкан и това е единственият им шанс за живот, съобщи директорът на болница "Света Екатерина" д-р Генчо Начев.


Източник: "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: