Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Магдалена Гигова: В Рио де Женейро ги учат на танци от петгодишни
Автор: Живко Кръстев 17:35 / 19.02.2024Коментари (0)822
©
Школите по самба в Рио де Жанейро, които дефилират на карнавала, се избират много прецизно и са само 12. За тях разказа журналистът и пътешественик Магдалена Гигова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

За да бъде регистрирана школа по самба в Рио де Жанейро, тя трябва да произлиза от т.нар. блокс – улични банди, които танцуват. "Идеята е тези школи по самба да обхванат младите хора и да ги въведат в музиката и в танца, за да ги откъснат от улицата, от дрогата, от престъпленията. Те имат специална програма, в която още от петгодишни ги учат на танци“, разказа Маги Гигова.

Школите от първа дивизия получават държавна субсидия и непрекъснато минават през изпити. "Ако от първа дивизия изпаднеш във втора, след това е адски трудно да се придвижиш обратно. Школите се преценяват не само по уменията на танцьорите, а по цялостното представяне, по идеите, които показват, дали са социално ангажирани“, обясни пътешественичката.

Темата, с която ще дефилира всяка школа по самба, е пазена в строга тайна. Тя се измисля веднага след карнавала и се работи по нея цяла година. "Няма никакво ограничение в темите, стига да е направена красиво, зрелищно, завладяващо.“

Самбадромът, който е своеобразната сцена на школите по време на карнавала, е дълъг едва 300 метра. "Всяка школа върви по тези 300 метра час – час и половина, за да може журито да огледа всичко до последния детайл – и танцьорите, и декорите, да осъзнае идеята, а зрителите да могат да се насладят на музиката, на танците и на декорите. За този час и половина школата трябва да покаже различни неща, десетки или стотици видове костюми и движения. На всяка от платформите трябва да има различна тема, различна хореография, сценография, костюми. Всичко трябва да е много пъстро и непрекъснато да се сменя, за да бъде интересно и на зрителите“, разказа Магдалена Гигова.

Католическата църква е прегърнала карнавала, защото той е свързан с католически празник.

"Самбата е произлязла от църковните мистерии на католическата църква, омесена с индианските легенди на местните хора и с традициите на робите, които идват от Африка. Всичко това е омесено в танците на карнавала“, допълни Магдалена Гигова.

Тя разказа, че в Рио де Жанейро посещава една от най-големите и прочути школи по самба – "Гранде Рио“.

Магдалена Гигова разказа и за пътешествието си до Алжир, където посреща новата година. "Посрещнах новата година в средата на пустинята с едни туареги и пихме само чай. Чаят при туарегите е изключителен ритуал. Той се приготвя няколко часа и се прави само от мъже. Гъст е като турско кафе и е много силен“, обясни пътешественичката.

При туарегите мъжете крият лицата си с шалове, а жените – не. При тях продължава да властва матриархатът.

Алжирската пустиня е вписана в световната съкровищница на ЮНЕСКО. "Всички скали са в невероятно изваяни форми, а пясъкът е в различни нюанси – от сив до яркочервен. Пейзажът се мени постоянно.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: