Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МЗ с информация за новия вариант на COVID-19
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:01 / 29.11.2021Коментари (0)790
©
Световната здравна организация и Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията aлармираха за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка. Това съобщиха от министерството на здравеопазването.

От ведомството допълват, че за първи път новият вариант е докладван от СЗО на 24.11.2021 г. като посочват, че първият епидемиологично доказан случай е от Ботсвана. Новият вариант е поместен в групата на "вариантите, будещи безпокойство“  и е означен с буквата Омикрон от гръцката азбука.

Здравните власти обясняват, че Омикрон притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. В генома на досега докладваните случаи на Омикрон над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S-гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката.

В Европа за случаи на Омикрон вече съобщиха здравните власти на Белгия, Нидерландия, Дания, Великобритания, Германия, Италия, Чехия и Австрия.

От министерството добавят  относно заразността на Омикрон СЗО заяви, че все още няма достатъчно данни дали този вариант е по-заразен (т.е. дали се предава по-лесно от човек на човек) в сравнение с другите варианти на SARS-CoV-2. В регионите на Южна Африка, засегнати от новия вариант, броят на установените случаи нараства. Извършват се епидемиологични проучвания, за да се разбере дали причината е Омикрон.

Относно протичането на заболяването: Все още няма достатъчно информация дали инфекцията с варианта Омикрон протича по-тежко в сравнение с другите варианти, включително Делта. Първоначалните данни показват увеличаване на хоспитализациите в Южна Африка, но това може да се дължи на нарастващия брой заболели. Все още липсват данни симптомите, следствие от заразяване с варианта Омикрон, да са различни от тези, предизвикани от инфекция с другите варианти на SARS-CoV-2. Всички варианти на COVID-19, включително доминиращият в световен мащаб Делта, могат да причинят тежко заболяване или смърт, затова превенцията е ключова.

Допълва се, че първоначалните данни сочат, че рискът от реинфекция се увеличава при варианта Омикрон (т.е. хора, които вече са преболедували COVID-19, могат по-лесно да се заразят повторно с Омикрон) в сравнение с останалите варианти с особено значение.

Относно ефективността на ваксините: СЗО и експерти (технически партньори на организацията) проучват потенциалното влияние на новия вариант върху ваксините. Световната здравна организация обаче е категорична, че ваксините срещу SARS-CoV-2 остават най-ефективното средство за намаляване на тежките случаи на COVID-19, хоспитализациите и смъртността.

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: