Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МВнР: СССР потъпка демокрацията и независимостта в Източния блок чрез репресии и идеологически контрол
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:17 / 08.05.2020Коментари (1)425
©
Втората световна война приключи през май 1945 г., но Съветският съюз сграбчи Източна и Централна Европа "в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол". Това заявиха министрите на външните работи на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и САЩ в обща декларация по повод 75 години от края на Втората световна война, съобщиха от Външно министерство.

Централната и източната част на континента останаха под управление на комунистически режими в продължение на почти 50 години. Балтийските държави бяха окупирани противозаконно и анексирани, отбелязват те.

"В продължение на много десетилетия мнозина европейци от централната и източната част на континента жертваха живота си, устремени към свободата, докато милиони бяха лишени от своите права и основни свободи, бяха подлагани на мъчения и насилствено разселване. Обществата зад желязната завеса отчаяно търсеха път към демокрацията и независимостта", припомнят министрите.

"Събитията от 1956 г., създаването и дейността на "Харта 77", движението "Солидарност", протестите, добили популярност като Балтийския път, падането на комунистическите режими в Източна Европа през 1989 г. и сгромолясването на Берлинската стена бяха важни събития, които решително допринесоха за възстановяването на свободата и демокрацията в Европа", е посочено в декларацията.

"Бъдещето трябва да се основава на историческите факти и на справедливостта за жертвите на тоталитарните режими. Ние сме готови за диалог с всеки, който застане зад тези принципи, казват те.

Изкривяването на историческите събития, които доведоха до Втората световна война и до разделянето на Европа като неин резултат, е тъжен опит да се подправи историята", пишат още те.

"Ние бихме искали да припомним на всички членове на международната общност, че дълготрайни международна сигурност, стабилност и мир изискват искрено и неотклонно придържане към принципите на международното право и неговите норми, включително зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички държави", пишат още министрите.

"Като се поучихме от жестоките уроци на Втората световна война, ние призоваваме международната общност да се присъедини към нас, като категорично отхвърли концепцията за сфери на влияние и като настоява за равенство на всички суверени държави", се казва в декларацията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.05.2020 г.
0
 
 
Е, а сега? ЕС,НАТО и "Белият дом" какво правят - същото! Всичко което не им е по гайдата се смачква! Сирия, Либия, Югославия, Иран, Афганистан...
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: