Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МТСП проведе Информационен ден по процедурата за реформиране на 82 дома за възрастни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:28 / 14.12.2022Коментари (0)225
©
Министерството на труда и социалната политика проведе Информационен ден по процедурата "Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за възрастни хора“. Мярката е с бюджет от 189,9 млн. лв. и е съфинансирана по Националния план за възстановяване и устойчивост,  съобщават от МТСП.

Над 140 представители на общините, които са конкретни получатели на средства по мярката, участваха в онлайн събитието. Допустими за кандидатстване са 73 общини, в които има общо 82 дома за стари хора с капацитет за около 5 600 души.

С европейски средства е планирано реформирането на съществуващите домове за стари хора. Проектните дейности, които ще бъдат подкрепени с европейските средства, могат да включват строително-ремонтни дейности, ремонт, реконструкция, обновяване на сградния фонд, осигуряване на достъп за хора с увреждания до и във сградите, изграждане на инсталации за алтернативни източници на енергия, доставка на оборудване и обзавеждане и др. Специален акцент е поставен върху подобряването на енергийната ефективност на сградите на социалните услуги.

"Надеждата ни е, че общините ще успеят да се мобилизират, да проектират и да се справят в рамките на сроковете, за да осигурим по-уютни домове за стари хора", заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова. Тя уточни, че процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост е част от голямата реформа на системата за социални услуги за възрастни хора.

"Под реформиране на домовете за стари хора ние разбираме привеждане на съществуващата материална база и организацията на предоставяне на социалната услуга в пълно съответствие със стандартите и изискванията за резидентната услуга за възрастни хора в надтрудоспособна възраст,

регламентирани в Наредбата за качество на социалните услуги", подчерта Илиян Саралиев, началник-отдел "Програми за социално включване" в дирекция "Социално включване" на Министерство на труда и социалната политика.

Той припомни, че според нормативните документи максималният брой потребители в едно помещение за живеене трябва да бъде двама души. Необходимо е да бъде осигурен санитарен възел във всяка стая, достъп за хора с увреждания до и в сградата и помещенията, както и да се обособят помещения за социални контакти, самостоятелно приготвяне на храна и др.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: