Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МОН проверява сигнал за плагиатство на Даниела Везиева
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:28 / 10.12.2021Коментари (1)305
© БНТ
В Министерството на образованието е подаден сигнал за плагиатство в дисертационния труд на служебния министър на икономиката Даниела Везиева, съобщи БНР. Това е поредният случай, с който Комисията по академична етика ще се занимава, но за първи път това се отнася до действащ министър.

"Фабриката“ за научни степени и публикации, създадена и управлявана от севлиевския учител по химия Венелин Терзиев, развива широка дейност и привлича всякакви клиенти, които растат в кариерата и обществото до министерски постове. До работите на неговите докторанти се стигна след продължително изследване на всичко написано и публикувано от Терзиев, който вече е обект на проверка от Комисията по академична етика към МОН.

Това беше потвърдено в писмо до БНР в отговор на запитване. В същото писмо от МОН потвърждават, че има сигнали за четирима от докторантите, чийто научен ръководител е именно Терзиев. Това са действащият служебен министър на икономиката Даниела Везиева, зам.-ректорът на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите Екатерина Арабска, ръководителката на квалификационния център в Русе Преслава Димитрова и колегата на Терзиев от русенската болница "Канев“ и Военната академия Марин Георгиев.

Тъй като Даниела Везиева заема висок държавен пост, общественият интерес е да се знае повече за нейната научна дейност. Сигналите са подадени от заинтересовани хабилитирани лица, които са представили доказателства в Министерството на образованието. Вече е преминал първият етап – за допустимост, те вече се разглеждат от Комисията по академична етика.

За какво става дума? От 180 страници дисертация на тема "Разработване на ефективни модели за изграждане на капацитет за социално предприемачество в България“, 171 от тях са преписани от други автори и източници. Това прави 95% плагиатство. Останалите 9 страници са заглавие и увод.

В сайта на Министерството на икономиката Везиева е представена като доктор по икономика - логично, но невярно. Тя всъщност е доктор по национална сигурност, тъй като Националният военен университет във Велико Търново, където тя е защитила в кратък срок, няма право да обучава в направление "Икономика“.

Даниела Везиева заяви пред БНР, че по отношение на нейния процес на докторантура няма притеснения. Коментара си тя направи преди да са ясни точните оценки за плагиатство в дисертацията ѝ. Везиева уточни още, че има трима научни ръководители и отбеляза, че със сигурност знае по-добре.

"Те са трима. Екип са научните ръководители.“

Да, но са двама - Венелин Терзиев и Марин Петков. Дребна работа, но дяволът е в детайлите. Не детайлно, а с лопатата са насипвани цели страници от доклади на министерства, служби и неправителствени организации в полза на докторантурата на Везиева.

Нейната разработка, както и тази на останалите трима - Екатерина Арабска, Преслава Димитрова и Марин Георгиев, ще бъдат разгледани в Комисията по академична етика към Министерството на образованието. Последиците обикновено са неприятни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.12.2021 г.
0
 
 
Поредната нафукана,куха калинка ,която си е накупила титли и коли и беси след ,като е станала голяма работа. де**а и мастиите!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Kатастрофи Великотърновско
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: