Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МОН прие 21 образователни програми за 230 млн. лева
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:50 / 31.05.2023Коментари (0)349
© МОН
Министерският съвет прие предложените от Министерство на образованието и науката 21 национални програми за развитие на образованието. Общият бюджет на всички национални програми е близо 230 милиона лева, което обезпечава и надгражда дейностите, които се извършват в образованието“, съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов, цитиран от пресцентъра на МОН. Основната част от тях са изпълнявани и през 2022 г. с доказана ефективност и успешна реализация в предходни години.

Проф. Пенов подчерта, че програмите са били представени и одобрени от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

Две от тях са изцяло нови - "България – образователни маршрути“ и "Неразказаните истории на българите“.

Първата програма замества приключилата "Отново заедно“.

"Преценихме, че средствата от "Отново заедно“ могат да се използват за нова програма, която е свързана с образователния процес и дава възможност получените знания в училище да се надградят с посещения на обекти в реална среда“, обясни проф. Пенов.

По НП "България-образователни маршрути“ учениците ще могат да затвърдят придобитите в клас знания и умения и да ги надградят в реална среда. Те ще могат да посещават различни забележителности от 5 тематични направления: история и археология; география и икономика; биология, биоразнообразие и екология; изкуства, архитектура и литература; етнография, фолклор и занаяти. Образователните пътувания ще се организират от училищата и ще са с продължителност от 2 до 5 дни. По тази програма ще могат да кандидатстват държавни, общински, частни, духовни училища, както и български неделни училища в чужбина.

Министър Пенов подчерта важността и на другата нова програма - "Неразказаните истории на българите“.

"Идеята е чрез активизиране на дейности в българските държавни и неделни училища в чужбина да се даде възможност местната общност в чужбина да изследва български източници, български родови корени, с което да се допринесе за утвърждаване на българската идентичност и самосъзнание“, обясни проф. Пенов.

И през следващата учебна година ще работят програмите за популяризиране на иновациите. Училищата и детските градини ще бъдат подкрепяни за осигуряване на информационни и комуникационни технологии. Нови моменти има около обученията. В НП "Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и

училищното образование“ се включва нова дейност – "Обучение на ученици за безопасно използване на интернет“. Сред темите за продължаваща квалификация на учители, директори и други педагогически специалисти в НП "Квалификация на педагогическите специалисти“ е и "Киберсигурност и безопасен интернет“.

Ще се подпомага обучението по програмиране за повишаване на компетентностите по ИКТ и създаването на условия за дигитално професионално образование и обучение в сътрудничество с университети и с работодатели. Ще продължи осигуряването на постоянен достъп на всички 265 общини до Информационната система за реализация на Механизма (ИСРМ), чрез която се работи за обхващане и оставане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

През тази година ще се създават и обновяват учебни кабинети, класни стаи и стаи за занимания по интереси, в които учениците се обучават в областта на хуманитарните науки, изкуствата и спорта. За поредна година ще се финансира изграждането на площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата.

Детските градини също ще получат подкрепа за прилагане и популяризиране на иновативни практики. Предвидени са и дейности за модернизиране на материалната база в професионалните училища.

Остават програмите "Обучение за ИТ умения и кариера“, "Заедно в изкуствата и спорта“. И през 2023 г. ще се разработват и оценяват нови учебни помагала.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: