Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МОН: Матурите не се продават от министерството
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:34 / 21.05.2015Коментари (2)349
© Нова тв
Да купиш матурите! Репортер на Нова тв под прикритие успя да се сдобие с верните отговори на теста по български език по време на самата матура! Сключихме сделката няколко дни преди изпита. И в самия ден получихме два смс-а с верните отговори. Така че, ако нашият репортер беше зрелостник с добре скрит мобилен телефон, можеше да препише успешно и да изкара матурата. И всичко това само за 100 лева. Как изтекоха верните отговори, след като класните стаи са запечатани, пазят се от близо 10 хиляди квестора и над 4300 камери?

"Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност", коментира случаят зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, и твърди, че в министерството са взети изключителни мерки за сигурност.

Тя допусна, че след разпращане на вариантите до училищата е възможно някой да е решил теста бързо и да е изпратил отговорите на хората, които са си платили за тях, много преди изтичането на времето на изпита.

"Колегите, които създават задачите нямат нищо общо с другите комисии. А вчера преди 8 часа, освен ние двамата с министъра, имаше 5-6 души, включително двама представители на Министерството на вътрешните работи, които знаеха задачите. 680 училища вчера са провеждали изпитите", добави зам.-министърът по образованието. Тя отказа да коментира по какъв начин е изтекла информацията.

По думите на Кастрева в МОН ще бъдат донесени всякакви видове "пищови", намерени от квесторите в изпитните стаи или в тоалетните.

"Цялата информация, която събираме, ще предоставим на полицията", добави Ваня Кастрева.

"Капката катран в кацата с мед в никакъв случай не трябва да оставя горчив привкус на тези, които вчера говориха", коментира още тя.

Според нея учениците, преписали на матурата, са несигурни в себе си.

"Ние държим в деня на изпита да има специално оторизиран човек, който да следи записите във всички зали. Дисциплинарна отговорност ще бъде поискана от квестор, който си е позволил да наруши правилата. Излизайки от залата, директорът забелязва, че той излиза от изпитната зала и провежда телефонен разговор в коридора. Той е отстранен веднага. Това е нарушение на правилата, тъй като както зрелостниците, така и квесторите нямат право да използват такава техника по време на изпита", обясни още Ваня Кастрева.

На изпита са били хванати да преписват 43 ученици. А некоректно влизане на външни лица е имало в гимназията в Ихтиман.

"За мен е важно правилата да се спазват от всички. Настоявам за обществена нетърпимост за всички, които погазват труда на учителите. Министерството не продава матури, а създава знания", категорична бе зам.-министър Кастрева.


Още по темата: общо новини по темата: 22
24.08.2015 »
13.08.2015 »
12.08.2015 »
12.06.2015 »
11.06.2015 »
11.06.2015 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
На кого му трябваше този трън в гащите - МАТУРИ. Напълно излишна дейност, натоваршаща учениците и без особен смисъл. Отчитане на някаква дейност, организация, средства, ангажименти, пазене, криене и т.н. Какво му беше на старото. Който колкото изкарал през годината - изкарал. Като иска да учи - университетите да си правят подбора с каквито изпити те решат. За какво са тогава тези класни и контролни и оценки през целия учебен период, като накрая някакъв малшанс може да ти съсипе цялото добро представяне през годината или някой, който е карал между капките с уникален късмет изкара супер оценка.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: