Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МИР: Изплащаме 2,6 млн. лв. на Община Карлово за инфраструктура
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:19 / 08.09.2022Коментари (0)318
©
Изплащаме 2,6 млн. лв. на Община Карлово за инфраструктура във връзка с договори между държавата и Общината и като насърчителна мярка. Държавата е мобилизирана по всякакъв начин да подпомогне засегнатите от наводнението райони и хората там. Това каза заместник-министърът на иновациите и растежа (МИР) Надя Христова в интервю за БНР.

С парите по Плана за възстановяване и устойчивост и европрограмите ще помогнем на българския бизнес да стъпи на краката си. Само по линия на Министерството на иновациите и растежа  до края на годината за малките и средните компании има 735 млн. лв., като 600 млн. лв. от тях са по ПВУ, посочи още зам.-министър Христова. 

Тя подчерта, че в момента е отворена за кандидатстване първата процедура от Плана - за технологична модернизация на фирмите с общ бюджет 260 млн. лв., а 21 септември е крайният срок за подаване на проекти. По думите й процедурата е насочена предимно към производствените фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др. Допустими са още предприятия, които се занимават със събиране и обезвреждане на отпадъци или с рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиа, телевизии и информационни агенции, както и компании с архитектурна, инженерна или научно-изследователска и развойна дейност. "Очакваме подкрепата да достигне до между 700 и 1000 компании", посочи Христова и апелира бизнесът да кандидатства за средствата.

По думите й предстои оценка на проектите и в къс срок да започне изплащането на средствата, така че в началото на годината фирмите да разполагат оперативно с тях.

Христова изтъкна още, че през октомври ще бъде отворена и втора процедура по Плана за възстановяване с бюджет от 30,6 млн. лв. за ИКТ решения, киберсигурност, сайтове, електронни магазини, IT-системи за управление на продажби, процеси, човешки ресурси, архивирани и др. ключови дейности във фирмите. "Процедурата в момента е на обществено обсъждане. По нея българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20000 лв., като няма да се налага съфинансиране", допълни тя.

"До края на годината планираме да стартират още две процедури по Плана - за ВЕИ за собствено производство на енергия, която е за 200 млн. лв. и процедура, по която ще се финансират развойни дейности и интелектуална собственост с общ бюджет от близо 120 млн. лв.", уточни Христова и добави, че бизнесът има нужда от глътка въздух, след две тежки години на пандемия.

Заместник-министърът подчерта, че по време на посещението на държавния глава Румен Радев в Обединените арабски емирства министърът на иновациите и растежа Александър Пулев е подписал меморандум за стратегическо партньорство в областта на технологиите на бъдещето, изкуствения интелект и високите технологии. "Меморандумът за партньорство цели да насърчи сътрудничеството в сфери, свързани с високотехнологични процеси и услуги", каза още Христова. 

Относно назначения одит във Фонд на фондовете (ФнФ) тя поясни, че той се прави, за да се подобрят процесите и процедурите за бизнеса и за да няма съмнения за конфликт на интереси и политическа намеса. "Държим на прозрачността и да има доверие във Фонда от страна на предприемаческата екосистема", подчерта още Христова.

Още по темата: общо новини по темата: 70
02.09.2023 »
12.07.2023 »
18.05.2023 »
11.04.2023 »
13.03.2023 »
26.02.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: