Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лодкар по Камчия: Това място е дар от Господ! Тази година, обаче, мазнинката ще е от малко прасенце!
Автор: Пламена Николова 16:54 / 10.08.2020Коментари (0)474
© Blagoevgrad24.bg
Едно от най-екзотичните и романтични места край Варна, устието на река Камчия, това лято е сравнително пусто, видя репортер на Varna24.bg.

Напливът от чужди и родни туристи, характерен за това време на годината там, е значително редуциран. Причината, разбира се, е кризата заради пандемията, нанесла поражения върху почти всички отрасли на икономиката и най-вече върху туризма по родното Черноморие.  

Курортът "Камчия" може да се бори успешно за приза на най-спокойните и очарователни туристически дестинации и перфектното място за семейна почивка. Съчетанието на река, море и гора го прави предпочитано място за разходки и отдих не само през жарките летни месеци. Тази година, обаче, поради визови проблеми, забрани и ограничения, много от почитателите му не успяха да стигнат до любимата дестинация. Това води до драстични загуби не само за туроператори и хотелиери, но и за лодкарите, които се препитават предимно от печалбата през топлите летни месеци.

Тази година за тях можела да се брои за нулева, споделя пред репортер на медията Иван Любенов, един от собствениците на лодки за разходки. 

"Това място е дар от Господ! До сега, до тази година, беше добре. Имаме тук руски комплекс, идваха много хора. Тази година комплексът отвори наскоро и в края на август ще затвори, защото идва учебната година. Ние си бяхте платили наем и за зимните месеци, всичко се провали, защото беше блокаж положението. Изчакахме да мине пандемията. Трябваше по принцип на 1 май да започнем работа за сезона, а ние през юни минахме прегледите. Не знаеха институциите как да си взаимодействат. От ДИК не знаеха по колко човека можем да качваме според новите правила, защото местата в лодките са 20.

Пикът на Камчия ще е сега, август месец. Като завали първият студен дъжд и всичко свършва за нас. Родителите започват подготовка за децата за училище, имат други разходи. Камчия не е лъскав комплекс като Златни пясъци и Албена, тук има повече бунгала и почти всичко е от времето на соца останало.

Министерството на туризма с нищо не може да покрие това, което всички загубихме. Не само в България, а и в другите страни. Друга година в такъв ден, неделен, микробуси и автобуси прииждаха от големите комплекси, натоварени с чужденци...вреше тук! По реката 13 лодки вървяха една след друга почти. Сега са три. Всяка лодка вземаше участие. Сега стоим, чакаме, молим се, сваляме цената, само да можем да изкараме, както казва бати ти Бойко, малко мазнинка. Тая мазнинка, обаче, ще бъде на малко прасенце, на 50 килограма, не на 120, както друга година. Клиентите ни са от околните села, хора с по 5 лева в джоба, дошли да се разходят за няколко часа", коментира лодкарят.

Повече вижте във видеото!

Не случайно наричат река Камчия "Българската Амазонка". Камчия е обявен за резерват с Постановление от 29.06.1951 г. на Министерството на горите. Заради важното си природозащитно и екологично значение през 1977 година е включен в световната мрежа от биосферни резервати като част от програмата "Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО за опазване на най-представителните екосистеми на планетата. Целта е запазването на лонгозните гори по долното течение на река Камчия.

Намира се в долното течение на река Камчия (в местността Камчийски пясъци) землищата на общините Аврен и Долни чифлик. Резерватът се намира на около 25 km южно от град Варна, в близост до курортите Камчия и Шкорпиловци. 

Гората е наречена лонгоз и целта на резервата е да се запази нейният естествен вид. Гората на места достига до 50 м височина. В лонгозната гора се срещат около 40 вида дървета: летен дъб, елша, бяла топола, дива круша, върба, мъждрян и др., но преобладават полски бряст и ясен. Голяма част от дърветата са на възраст над 150 години и с височина над 35 метра.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: