Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Lidl предоставя страхотна възможност на младите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:34 / 30.05.2022Коментари (0)260
©
Ако в бягането ниският старт е ключов за доброто финиширане, то в професионално отношение тази роля играе първата работа - именно заради добрата основа, която може да даде. Това е и причината, поради която практикантската програма на Lidl с основание може да бъде определена като силен "нисък старт" за развитието на всеки млад човек.

За 9-ти път тази година програмата дава възможност на ученици, навършили 18 години, да направят първите си професионални стъпки и да научат важни житейски уроци. А всеки, който иска да стане част от нея, може да го направи, като кандидатства до 31 май на jobs.lidl.bg.

Единодушни за това са и Чавдар Михайлов и Доротея Митева - директори "Продажби и логистика" в двата логистични центъра на Лидл България - тя за Кабиле, а той за Равно поле. През годините и двамата придобиват поглед върху младите хора, участвали в програмата, и виждат какво е ценно за тях.

"Когато човек е на 18 години, в повечето случаи не е сигурен с какво иска да се занимава. Нашата практика е добър ход в тази посока", разказва Чавдар. "По този начин, още в ранна възраст, те ще разберат дали търговията е тяхната стихия и дали биха искали да се развиват в нея", добавя той.

"Едновременно с това им дава възможност да натрупат професионален и житейски опит, да придобият работни навици, да разберат как функционира една толкова голяма организация и да се ориентират по-добре относно бъдещото си професионално развитие", добавя Доротея.

По време на практиката си младежите учат ключови за търговията дейности - как да общуват с клиентите, как да подреждат стоката и да се грижат за доброто й представяне, как да поставят ценови табели или пък да проверяват свежестта на продуктите. А най-ценното е, че се учат да работят в екип на високо професионално ниво, и то в международна компания от ранга на Lidl, категорични са и двамата.

Не са малко примерите, при които практиката прераства в постоянна работа.

"Млади хора, започнали като практиканти, остават на почасова работа, а днес вече са част от ръководния състав в магазина или се обучават за по-високи ръководни позиции", разказва Чавдар. Именно тези примери му показват, че най-важното за идеалния кандидат-практикант е да има желание.

Според Доротея, най-добрият кандидат е мотивираният. "За да е добър в работата си, човек трябва да има три основни качества: да има желание, да не се отказва и да приема обратна връзка от колеги и ръководители. Всичко останало се научава", споделя тя.

Последните им впечатления са от практикантите в миналогодишното издание на програмата, когато се включват 139 ученици от цялата страна.

"Изключително лъчезарни, любопитни и съвестни", обобщава Доротея.

"Може би липсата на търпение понякога ги кара да се демотивират и отказват по-лесно, но тук идва нашата задача - да намерим път към тях, да обясняваме на техния език задачите, да ги съветваме, насочваме и подкрепяме", допълва тя.

"Спомням си как няколко практиканта споделиха, че са се научили да бъдат по-отговорни в действията си", разказва Чавдар.

"Това ми показа, че младежите действително успяват в кратко време да получат важни уроци за живота". Тази откровеност го връща и към неговата първа работа още като ученик, когато продавал зеленчуци през лятната ваканция.

"Това беше ваканцията в която станах по-отговорен и независим. Научих, че за да са доволни клиентите, трябва да им предложиш нещо повече и да ги накараш да се чувстват специални - аз го правих, като им добавях по една бройка от зеленчуците безплатно", спомня си той. Така формира и един от основните си принципи - ако искаш да получиш и да успееш, трябва да дадеш от себе си. Първата работа носи първи уроци и за Доротея.

"Като ученичка помагах за гледането на едно дете през лятото, което ме научи да нося отговорност", спомня си тя.

Със студентските години идва и още по-големият опит - "почти винаги работех на две места едновременно - така се научих да разпределям времето си правилно, да оценявам и разпределям риска и най-важното - разбрах какво искам да правя в бъдеще и какво не".

Затова, днес като родители, и двамата са единодушни, че навършат ли 18 години, категорично биха насърчили децата си да работят.

"Всеки, който е започнал да работи като ученик или като студент, е поне 3 крачки пред останалите", аргументира се Доротея.

"Първо, ще е много по-ориентиран какво му харесва да работи и какво не, и второ - ще е придобил много по-богат професионален и житейски опит. Работата те учи да общуваш с различни хора, да се справяш в конфликтни ситуация, да работиш в екип. Учи те на дисциплина - лична и финансова, което е изключително важно, за да си успешен дългосрочно", добавя тя.

"Ползите за един млад човек са страшно много - ще придобие нови умения, ще спечели пари, ще стане по-отговорен и независим", категоричен е и Чавдар.

Затова и техният призив към всички ученици, навършили 18 години, и към родителите, които имат такива вкъщи, е да обмислят практикантската програма на Lidl, защото именно добрата първа работа дава онзи силен тласък напред към успеха.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бивш преподавател в Югозападния университет със скандални разкрития за корупционни практики
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: