Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лидия Юрукова: Цветята са за моментите, в които думите не стигат
Автор: Габриела Ганев 15:22 / 14.02.2023Коментари (0)401
©
Лидия Юрукова – собственик на бутик за цветя, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ със съвети за най-подходящите цветя и подаръци по повод днешния празник

В деня и виното и любовта си говорим за цветята, които са неизменна част от днешния празник. На пряката ни телефонна линия вече е Лидия Юрукова – собственик на бутик за цветя в столицата. Добро утро.  

Добро утро.  

Кои цветя са най-подходящи за днешния празник?  

Като цяло най-предпочитаните цветя за св. Валентин си остават розите.  

Класика.  

Класика, да. По никакъв начин не е странно, че са на първо място, като трябва да имаме предвид, че най-известни за празника са червените рози. Това е откъм рязан цвят. А за хората и клиентите, мъжете главно, които предпочитат саксийните цветя, избират орхидеята.  

Да, това е интересно с орхидеите, защото сякаш наистина сме свикнали да са основно розите.  

Най-вече да, и най-вече червените. Макар че има толкова много избор откъм цветове. И в моя бутик, и най-вече на празника, имаме сигурно поне 10 цвята рози, но хората си избират в повечето случаи класическото. А относно орхидеите за празника сме заредили дори и под формата на сърце, и както са си класически цветя, така и малко по-разнообразно, малко по-разчупено за самата обстановка.  

Наистина е много интересно орхидея под формата на сърце и задължително ще дойда до бутика да я видя.  

Боже, те са прекрасни да.  

Ти каза, че има много различни цветове рози – каква е тяхната символика?  

Като цяло символиката на различните рози е съвсем различна. Те нямат нищо общо една с друга, въпреки че са като едно. Класическите червени рози символизират любов, романтика и красота. Именно затова те са най-сигурният избор в днешния празник. Тъмночервената роза символизира страст, а бялата – чистота и младост. Много клиенти между другото се спират и на бялата именно заради чистотата, която символизира. Розовата роза е на благодарност и на щастие и жълтата роза е на приятелство. В повечето случаи въпреки че сме заредили и жълти рози, нашите клиенти предпочитат другите цветове именно заради символиката на приятелството.  

Това символизират различните видове рози, а какъв е символът на орхидеята?  

Орхидеята символизира отдаденост и любов.  

И наистина отново много подходящо.  

Да, именно затова много клиенти се спират на нея.  

Всички са с хубава символика наистина и може би което и да предпочетем, няма да сгрешим.  

Аз не мисля, че човек може да обърка като купува и подарява цветя.  

Абсолютно. Говорим за символиката, за това кои са най-предпочитаните, обаче има и още нещо, което няма как да пренебрегнем, защото е важна част за потребителя и за клиентите, а именно цената на цветята, по-скоро за розите, защото за тях в момента говорим. Каква е средната цена предвид ръста на инфлацията? Знаем, че всичко поскъпва главоломно.  

Да, абсолютно. Както навсякъде, така и при нас инфлацията доста се отрази на нашите цени. Дали заради транспорта, по или ред други причини при нас цветята вече идват с доста високи цени в сравнение с миналогодишните на този празник. Розата като цяло варира от 5 до 7 лева в зависимост от вида й: по големината на чашката, цветовете и т.н.  

Но пък пак не е толкова голяма цена, аз очаквах наистина да е повече, защото има и места, на които вероятно е нелоялна търговска практика, където ги предлагат на доста, доста високи цени, които смятам, че не може да си позволи всеки, от сорта 20 лева за роза.  

В нашия бутик не може да намерите такива цени със сигурност, но вече колегите си преценяват кой как и на какви цени да продава било то розата или останалите цветя.  

Има ли голям интерес? Каква част от гражданите залагат на цветя или на букети за днешния празник?  

По наши наблюдения, поне на мен и на екипа ми, разбира се, главно мъжете са клиентите ни на днешния празник, но интересен факт е също, че доста дами си купуват сами цветя като подарък за себе си, което аз подкрепям с две ръце.  

Разбира се.  

Разбира се, около 80-90%, поне по мои впечатления, мъжете винаги добавят една роза или повече, но добавят цвете към цялостния си подарък.  

Което някак си е прието, че е като задължителен елемент от празника.  

Да, абсолютно.  

Искам да попитам има ли такива хора, които поръчват предварително? Какво показва практиката?  

О, да, доста. Все по-често напоследък се наблюдава такава тенденция. Клиентите имат доверие към качеството и разнообразието на предлагания от нас асортимент, все по-голяма част от тях поръчват предварително, именно поради тези причини. Така спестяваме от тяхното време, най-вече забързаното ежедневие, тъй като сме в столицата, хората абсолютно до последната минута имам чувството, че изчисляват времето, което е напълно нормално, и предварително поръчват, за да е по-спокойно. Идват на място, вземат ги и знаят, че всичко е наред.  

А пък и ти всъщност правиш и доста, доста големи букети, аранжировки, и може би това наистина отнема време, и по-добре както за тях, така и за теб да си организираш работата и да могат да са готови навреме за тях.  

О, да. И доста клиенти си имат своите предпочитания. Забелязала съм, че много от моите клиенти мъже знаят желанията на жените си. Някои жени не харесват рози, и те звънят предварително, за да поръчат други цветя. Някой пък искат повече рози, било 50-100, имали сме и по-големи поръчки, и както вече ти каза, Габи, ти трябва време за изработката им. Просто за мен това е изкуство, и като предлагаш подобен продукт, искаш да е изцяло прекрасен, направен и клиентът да остане доволен, и именно затова трябва и време.  

Разбира се, и финалният резултат да е това, което търсим.  

Абсолютно, да. И максимално да оправдаем очакванията.  

Това е най-важно за всеки един човек, който предлага своя продукт. Така е. Говорихме за потреблението. А какво е то спрямо миналата година?  

Името, което сме създали на пазара, ни води постоянно увеличаване на клиентелата, което за мое огромно щастие може само и единствено да ме радва. Ние винаги разчитаме клиентите да остават доволни и нашият приоритет е високото качество. И мисля, че колкото повече се доказваш на пазара и пред своите клиенти, толкова повече и самите клиенти водят и нови клиенти. И затова спрямо миналите години тази година е по-голямо потреблението.  

Което е страхотно да го чуем. Какви са другите предложения в магазина по повод днешния празник и какво още друго могат да закупят клиентите? Точно преди малко споменахме, че има и друг вид аранжировки, които правиш. Просто малко по-подробно да обясниш.  

Като цяло на 14 февруари сме забелязали, че влюбените си подаряват най-различни подаръци, било букети, аранжировки – ние аранжираме цветя в кошници, в кутии, във вази. Някои клиенти предпочитат само с панделка, но по-интересни, по-разчупени комбинации на цветята. Освен всичко това и освен голямото разнообразие на саксийни цветя, които също може да намерите, предлагаме и кошници с вино, шоколади, бонбони, плюшени мечета, сувенири за  празника, най-различни мечета от вечни рози, рози под различни форми. Също така съм забелязала, че много клиенти и винаги си закупуват и балони с хелий. Някак си като допълнение към цветята, към букета, в повечето случаи балони под формата на сърце. Предлагаме големи, малки, стандартни, с надписи: "Обичам те“, и без надписи, за да има за всеки по нещо.  

Което наистина е страхотно, защото това всъщност може да си бъде подарък сам по себе си, т.е. няма нужда от нещо допълнително, готов, завършен подарък, и няма нужда да търсим и да комбинираме ние сами, доста повече спестява от времето ни.  

Да, абсолютно. Между другото някои от клиенти искат и украса, в повечето случаи искат и украса дали в къщи или в ресторант, и балоните наистина много допълват.  

Така е, пък е и красива картина, имам предвид украсата. Бонбони, шоколад и вино, не смятам, че може да се сбърка с това, и цветя разбира се.  

О, не мисля, че ще има жена, която да е разочарована от това всичко като комбинация. Виното и бонбоните, шоколадът те са показател за този празник някак си.  

И за финал искам да те попитам защо цветята остават най-предпочитани подаръци за празници? Тяхната мода сякаш не отминава. Не говоря само за св. Валентин в случая, а за всеки празник. 

Като човек, който има магазин и именно направихме магазин, защото просто безкрайно много обичам цветята, аз лично съм на мнение, че цветята са за моментите, в които думите не стигат. С поднасянето на цветя можем да кажем много неща, които не бихме се осмелили просто да каже лице в лице или като цяло ние да го изречем на глас. Цветята могат да казват много неща. Дали "Обичам те“, дали "Мисля за теб“, дали дори и приятелство, въпреки дори и да не е любов – приятелство и доверие, благодарност, цветята казват много неща в зависимост от контекста и начина, по който ги поднасяме. Именно заради това все си мисля, че модата на цветята не би отминала. Те са класически подарък или дори допълнение към подарък. А и като цяло аз не познавам до ден-днешен от толкова време в този бранш и в този бизнес, не познавам жена, която не обича да получава цветя. Така че не мисля, че има човек, който би сбъркал, като подари цветя.  

И посланията, които оставят, наистина карат човекът да се усмихне, да бъде щастлив, изобщо доста вдъхновяващи.  

Да, абсолютно.  

И доколкото знам и съм виждала в твоя бутик, почти всяко едно нещо, което качваш на страницата, има своето послание, което е страхотно.  

О, да, винаги. Аз съм на мнение, че да подариш цвете е едно от малките, но ценни неща, които човек може да направи, за да накара своята половинка да се усмихне. Не се изисква много, не трябва да е някакъв огромен грандиозен букет, просто е важно чувствата, с които го поднасяме, така че жестът е най-важният от всички. А ние винаги се стараем да допринесем, да вкараме още повече чувства.  

Така е. Много ти благодаря за отделеното време предвид това, че не днешния ден имаш страшно много работа, но все пак отдели време, за да разкажем на слушателите малко повече за символиката на цветята и за посланията, които оставят, защото това наистина е важно. И честит празник!  

Честит празник! За мен е удоволствие.   

Още по темата: общо новини по темата: 29
14.02.2024 »
14.02.2023 »
14.02.2023 »
14.02.2023 »
14.02.2023 »
14.02.2023 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: