Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Личните данни в БУЛСТАТ породиха отново напрежение в НС
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:08 / 16.02.2022Коментари (2)254
© БГНЕС
Депутатите започнаха дебата относно законодателните промени, свързани с БУЛСТАТ. Нововъведенията предвиждат ограничаване на видимостта на личните данни на хората със свободни професии, които в момента са публични при проверка. Тон на спора дадоха ГЕРБ,  които се усъмниха, че законът се поправя спешно заради теч на лични данни, който е останал скрит за обществеността.

"Ние ще подкрепим законопроекта, той е важен. Видях обаче становището на Агенцията по вписванията, в което пише, че измененията ще доведат до техническото гарантиране на неразпространението на лични данни на физически лица. И от тук идва въпросът: Имало ли е теч на лични данни, защото като гледам становището май е имало изтичане на данни от регистър БУЛСТАТ", отбеляза Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС. 

"Вече месец задаваме този въпрос на правосъдния министър, време е да ни отговори. Ако е нямало теч на лични данни, защото 10 дни след онази информация се внася законопроект, който казва, че ще спре теча на лични данни", допълни депутатът питането си.

То обаче възмути редиците на управляващата коалиция. 

"Ако има теч, за него е отговорен ГЕРБ. Това се случва дни след като министър Йорданова встъпва в длъжност. И след като вие сте променили правилата по-рано, сега се визуализират личните данни на хората. Така вие разрешихте да лъснат личните данни, а сега обвинявате друг", коментира Ивайло Мирчев от "Демократична България". И продължи с критиките към бившите управляващи.

"2 млрд. сте профукали за електронно правителство, а министър Божанов се е хванал за главата как да гарантира киберсигурността на страната. Сега ние ви оправяме грешките", изтъкна още Мирчев, визирайки ГЕРБ.

Правосъдният министър от своя страна бе категорична, че теч на лични данни не е имало, предаде DarikNews. "Промените целят да създадат законови гаранции за хората със свободни професии. Ще направим така, че да са видимите само онези минимални данни от БУЛСТАТ, които са достатъчни за движението на търговския оборот. Теч на лични данни няма. Това, за което се спекулира е, че в момента на лицата със свободни професии се вижда постоянния им адрес, телефон, мейл за кореспонденция. Тези данни са видни от 2005 г. След като се смени самоиндикатора НАП ни обърна внимание и хората за пръв път видяха тези обстоятелства и изказаха своите притеснения. Тогава се установи, че има слабости в законодателството", коментира министър Надежда Йорданова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И защо ВЕДНАГА не сте взели мерки,умно красива патка-надка?!?Нали всички вие сте *кората на лайното* - най-умните,най-красивите и т.н.?
0
 
 
дебелото мирчев е пак неадекватен!свиньо,виж си сектата,после давай акъл на другите!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: