Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекарите, които смятат, че няма коронавирус
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:25 / 06.04.2021Коментари (0)888
© Reuters
В определени среди Бодо Шифман е смятан едва ли не за полубог в бяла престилка - така гледат на него хората, които се съмняват в целесъобразността на ограниченията или отричат съществуването на коронавируса. През март полицията претърси за втори път лекарския му кабинет и личните му помещения. Причината: съмнения за издаване на фалшиви медицински удостоверения за освобождаване от задължението да се носи предпазна маска. Някои от неговите "пациенти" живеели на стотици километри от кабинета му в град Зинсхайм, твърдят следователи, цитирани от "Шпигел".

Медици като д-р Шифман, които публично се обявяват против хигиенните правила, са малцинство сред лекарското съсловие в Германия. Но те са много шумни и много опасни. Защото техните пациенти им вярват, а благодарение на професията си те се ползват и с доверието на обществото.

"Те увреждат имиджа на професията"

Както припомня по този повод "Шпигел", в Германия няма национално представително проучване за дела на лекарите, възприемащи пандемията скептично. Но по данни от лекарските организации, техният брой е най-малко трицифрено число. Само в Берлин от началото на пандемията има подадени повече от 250 жалби в този смисъл, касаещи 150 лекари. В 27 от случаите става въпрос за проява на недобросъвестност или за умишлено фалшифициране на удостоверения за неносене на маски.

"Тези скептици увреждат имиджа на професията", казва пред изданието говорител на лекарската камара в Берлин. На същото мнение е и президентът на съсловната лекарска организация в Хамбург Педрам Емами, за когото е напълно неприемливо, че "колеги отричат опасността от вируса, който представлява сериозна опасност за здравето - особено за хората от рисковите групи, и същевременно е огромно предизвикателство за здравната система, особено когато подобни твърдения са лишени от всякаква аргументация".

Лекарските съюзи са твърдо решени да санкционират този вид поведение от страна на техните членове. Санкциите могат да бъдат от порицание до глоба, а професионалните съдилища могат да налагат и по-високи глоби, възлизащи на няколко хиляди евро. Също така е възможно и замразяване или дори отнемане на апробацията, каквато процедура вече е задействана по случая с д-р Шифман: апробационната комисия към здравната служба в провинция Баден-Вюртемберг проучва въпроса и скоро се очаква да излезе с решение.

Смъртността от Ковид-19 - като от грип?

Подобни случаи има и при стоматолозите, но там те са по-редки, информира баварското радио BR. Както е добре известно, зъболекарите почти нямат отношение към темата за ваксинирането. Случаите са по-скоро изолирани и се отнасят до хора, работещи в зъболекарските кабинети, които отказват да се ваксинират срещу Ковид-19, уточнява изданието.

Лекари, които се обявяват против спазването на противопандемичните мерки, има не само в Германия. В Швейцария например има дори съюз, в който членуват около 140 медици, които мислят така. На сайта на организацията, наречена "Aletheia", пише, че смъртността от Ковид-19 е не по-висока от тази при леките или среднотежките форми на грип.

Междувременно основателят на въпросното лекарско сдружение е уволнен от здравните власти в кантона Санкт Гален. А на неговия лекарски кабинет в град Ебикон е закачено следното съобщение: "Затворено поради предприети административни действия".

Още по темата: общо новини по темата: 11865
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: