Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекари от АГ болница Варна спасиха живота на млада родилка след тежко усложнение
Автор: Пламена Николова 10:53 / 04.11.2020Коментари (0)358
©
В АГ болница на 21.10.2020г. по спешност постъпва пациентка на 21 години бременна в 31 г.с.. По време на прегледа се констатират изключително високи стойности на артериалното кръвно налягане. Заради бързата реакция на д-р Евгения Георгиева и правилно поставената диагноза Прееклампсия, пациентката се подготвя за спешно оперативно родоразрешение. В хода на подготовката за операция тя съобщава за силно намалено зрение, почти до слепота и настъпило кървене (абрупцио на плацентата).

В акушерството, прееклампсията е усложнение на бременността и клинично се проявява с хипертония и протеинурия с или без наличие на патологични отоци, високо рисково състояние, което застрашава живота на майката и детето. Ако не се установи навреме може да причини кома или смърт на майката и плода – преди, по време или след раждане. Това е абсолютна индикация за оперативно раждане (Цезарово сечение).

Пристъпва се към спешно оперативно родоразрешение по витални индикации за майката и плода. Състоянието на пациентката е било съпътствано от сериозно кръвотечение по време на секциото, в резултат на отлепването на плацентата. Стига се до състояние на ДИК синдром (дисеминирана интравазална коагулопатия), което е една от най-опасните компликации в акушерството, съпроводена от нарушения на кръвосъсирването и микроциркулацията с последваща полиорганна недостатъчност.

ДИК синдромът протича в три фази и изисква предприемане на животоспасяващи комплексни действия от страна на медицинските екипи. Предприетите своевременни реанимационни действия на екипа от акушер-гинеколози д-р Евгения Георгиева и д-р Боян Георгиев и анестезиолога д-р Али Селиман, стабилизират състоянието на пациентката.

След операцията са извършени консултативни прегледи с офталмолог от СБОБАЛ – Варна. Поради бързата и адекватна медицинска намеса зрението на пациентката е спасено.

Благодарение на навременната и високо-квалифицирана медицинска помощ на лекарите от АГ болница, пациентката са изписана в добро общо състояние. Поради преждевременното раждане новороденото продължава да се лекува в неонатологично отделение, като състоянието му е стабилно и скоро ще бъде изписано.

Ръководството на АГ Болница благодари на колегите от СБОБАЛ – Варна (Очна болница) и УМБАЛ "Св. Марина“ за съдействието.

Благодарности за екипа от акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолози за професионализма, отдадеността и човечността към нашите пациенти!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: