Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекар с престъпна схема, продава морфин на избрани
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:57 / 15.03.2019Коментари (0)984
©
51-годишният д-р Бранимир М. е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград за престъпление по член 354а, ал. 2, т. 2, във връзка с ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние.

През периода 7 януари до 8 март 2017 г. подсъдимият лекар без надлежно разрешително на публично място придобил и държал с цел разпространение  10 670 ампули и 100 таблетки морфин и 150 таблетки оксиконтин, като стойността на високорисковите наркотични вещества според съдебно-оценителната експертиза е 13 803 лева. Наркотичните лекарствени препарати са поставени под контрол и се отпускат чрез специален режим само на пациенти със злокачествени заболявания за облекчаване на болките им или на пациенти в последен стадий на болестта.

Разследването по случая показало, че нито един от пациентите, на които подсъдимият е изписвал с  жълта рецепта медикаментите, не е имал злокачествено заболяване, а голяма част от тях дори не са познавали д-р Бранимир М. Лекарят издавал специалните рецептурни бланки на името на пациенти, чиито лични данни му били известни като хирург в отделение в МБАЛ "Св. Иван Рилски“ в Разград. В инкриминирания период обаче подсъдимият вече не е работел в лечебното заведение.

Чрез престъпната схема д-р М. решил да си набавя допълнителни доходи. Успял да се снабди с жълти рецептурни бланки. В тях попълвал лично изискващите се данни – името си и своя уникален идентификационен код, регистрационния номер на лечебното заведение и др.                                                                                                                                                            Така в периода от 7 януари до 8 март 2017 г. д-р М. съставил 238 жълти рецептурни бланки. С тях отивал в аптека в Разград, предоставял ги заедно с личната си карта. Подписвал се като получател и получавал лекарствените средства, съдържащи наркотични вещества, като заплащал лично стойността им.  Възнамерявал да продава наркотичните вещества на наркозависими, тъй като на свободния пазар цената на тези лекарства била значително по-висока от тази, която пациентите с определени злокачествени заболявания плащали в аптеката.

Схемата на д-р М. била разкрита след проверка на РЗИ в Разград. На служителите на здравната инспекция им направило впечатление, че бланките били изписани от един и същ лекар. Той бил и единственият в областта с най-много издадени жълти бланки за лекарствени медикаменти с наркотични вещества, който плащал и получавал лично.

Подсъдимият Бранимир М. съзнавал добре, че лицата, на които изписвал лекарствените препарати, нямат нужда от тях, а и голяма част от тези пациенти живеели в чужбина. 

Разградският окръжен съд ще разгледа поредното наказателно дело срещу д-р М. на 9 април тази година. По него ще бъдат разпитани 22 свидетели. Ако бъде признат за виновен за престъплението по член 354а, ал. 2 от НК, извършено от него като лекар и като продължавано деяние, той може да получи наказание от 5 до 15 години лишаване от свобода  и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Подсъдимият лекар в момента е в следствения арест в Разград с мярка за неотклонение "Задържане под стража“ по друго наказателно дело, което прокуратурата води срещу него. Признат за виновен е и е осъден условно и за ползване на чужда дебитна карта на своя пациентка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: