Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекар от ВМА: Срещата със смъртта не е нещо необичайно за хирурга
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:54 / 06.05.2023Коментари (0)203
©
Преди 22 години, още като студент, Цветан Станимиров получава възможност, за която не е и мечтал - да прекрачи прага на най-старата военна болница у нас.

"С приятно вълнение прекрачих прага на Военномедицинската академия. Винаги съм имал афинитет към хирургията и желание да бъда хирург. Дори не съм си и мечтал, че ще започна работа тук. Просто исках да бъда добър лекар", споделя майор д-р Станимиров, който е коремен хирург във ВМА, пред NOVA.

Д-р Станимиров не нарича себе си "герой в бяло". Но сбъдвайки детската си мечта да е хирург, всъщност завоюва победи всеки ден – срещу смъртта. Десет години след първия си работен ден тръгва и на своята военна мисия номер 1 зад граница – в Афганистан.

"Срещата със смъртта не е нещо необичайно за хирурга. Военният травматизъм обаче, бойната травма – това е нещото, което беше различно. Най-често взривни травми се срещаха в Афганистан, вследствие на импровизирани взривни устройства, поставени по пътища и автомобили", разкрива медикът.

Нито ужасът, който ги заобикаля, нито директната среща очи в очи между живота и смъртта не посяват страх в екипите от български хирурзи. Нито на тази, нито на последващите две мисии, на които дългът призовава майор д-р Цветан Станимиров.

"Имало е случаи с нападения с взривни устройства, с ракети. В непосредствена близост до мястото, на което съм бил – 50-100 метра. Не съм имал страх от гледна точка на това какво ще се случи с мен. Когато човек е на мисия половин година, семейството му липсва. Връщайки се, оценяваш, че си оцелял", споделя той.

Опитът зад хирургическата маска обаче не му помага и до днес да открие отговора на въпроса: коя битка със смъртта крие повече рискове – тази на военното поле или с COVID-19 на родна земя. "Има доста сходства. Терористите обикновено са невидими или се стараят да бъдат такива. Тук също имахме среща с един невидим убиец - вирус, който не беше познат за човечеството", посочи д-р Станимиров.

Равносметката след 22 години: нито войната между хората, нито тази с природата биха могли да го разколебаят по пътя да бъде добър лекар. "Ние сме живи хора. И едно "благодаря" от пациент, когото сме излекували, да видим една усмивка на лицето му и че си тръгва със задоволство, че е спасен животът му, че не изпитва болка и страдание – за нас това е най-ценното", обяснява той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Зърнената сделка
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: