Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекар обясни защо са взели 530 лева за преглед на морето
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:07 / 06.08.2019Коментари (0)388
©
В края на месец юли мой близък получава болка в ухото. След посещение на аптека, където е помолил за капки, те отказват и го препращат към съответното място.

Това разказа в ефира на Нова тв Здравка Иванова, която е роднина на 19-годишното момче, което плати 530 лева за промиване на уши в медицински център на морето.  Там му е направен преглед. След това е извършена кратка манипулация за отстраняване на течност от ухото.

"Това, което ме възмущава, е нереално високата цена. Това все пак е медицинска услуга и се сравнява с нереално високите цени на шезлонгите", каза още Иванова.  Процедурата е траела не повече от 10 минути. Правят му промивка на ушите.

"Момчето е български гражданин, говори добре български. С него е имало придружител - българин. Не е разполагало в себе си с тази сума. Ако беше добре уведомен колко ще струва, той може би нямаше да се подложи на тази манипулация", каза още Иванова.  Фактурата е издадена на следващия ден на обяд, когато родителите му отиват да поискат обяснения. 

"Това е смешна, нереална и неморална сума. Жалко е , че третираме чужденците по този начин. Това е абсолютен начин да ги изгоним. Сумата от 500 лева е равна на сумата за ол инклузив почивка, където може би са включени и медицинските грижи", категорична е Иванова. 

"Ние не твърдим, че това е незаконно, но е неморално и начин да си потърсим правата е като го поделим. Да имат хората едно на ум и да не идват на почивка в България", добави тя.  Сигурно няма да почивам в България след този случай, намекна жената.  Момчето се чувства добре, но остава моралния ущърб, разкри също Иванова.  Жената подчерта, че цената трябва да се подчертава на влизане, а не на излизане от центъра. 

Реакцията на медицинския център:  Д-р Мокан каза, че момчето е било предупредено на влизане, че това е частен център. Казано му е колко струва прегледа през нощта, защото той е дошъл след 22 часа. Показан му е бил ценоразписа. Прегледът е продължил около половин час, защото не е възможно извършените манипулации да бъдат извършени за по-малко време. 

Лекарят направи съпоставка и с цените на Запад. По думите му, по магазините нещата не са по-евтини, защо и медицинските услуги да са по евтини. Според лекаря момчето е било чужд гражданин, говорило е на развален българин. Медицинският център работи от години и не прави разлика между българи и чужденци. 

Центърът работи с много застрахователи. Момчето е казало, че в родината си ЮАР има застраховка и парите му ще бъдат възстановени.  Също така момчето е подписало документи на 3 езика, в които е било обяснено какво има да се прави.  Ако процедурата не е била извършена, е имало риск от спукване на тъпанче.  Дори и във Варна в държавна болница няма как да получат безплатно медицинско обслужване, убедени са в медицинския център.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: