Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Лекар: Без документ за ваксинация срещу морбили, децата нямат право да посещават детска градина
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:39 / 15.04.2024Коментари (0)732
©
Националният център по заразни и паразитни болести потвърди първия случай на морбили у нас. Той е от София и е открит при дете на 4 години. 

"Пациенти и родители са ми споделяли информация за фалшиви бележки за деца, които не са ваксинирани, за да могат да посещават ясли и градини. Без документ за проведена ваксинация те не могат да бъдат допуснати", заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова в предаването "България сутрин".

Тя обясни, че морбили се разпространява по въздушно-капков механизъм. Отделя се вирусът и се заразяват контактните. Ако не са ваксинирани, се разболяват между 7 и 10 дни, след като са контактували с източника на инфекция.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Бацелова уточни, че симптомите първоначално започват с повишена температура, отпадналост, децата отказват да се хранят, а очите им се зачервяват. Към втори-трети ден могат да се появят петна в устната кухина, а между трети и пети ден обривът се появява на главата и след това се разпространява по цялото тяло.

За първия случай на морбили у нас стана ясно, че детето не е пътувало в чужбина. Това означава, че някой друг е бил болен и го е разболял. Д-р Бацелова съветва родителите да проверят децата си имат ли ваксинация срещу морбили, като добави, че е добре и всеки възрастен да знае собствения си имунен статус - дали е ваксиниран и с коя ваксина.

"Заболяването протича най-тежко при неваксинирани деца до 5-годишна възраст и възрастни над 20-годишна възраст. Опасно е за бременните жени. Усложненията могат да са: вирусна пневмония, вторична бактериална пневмония, може да се стигне и да енцефалит и летален изход", предупреди епидемиологът.

Относно коклюша, д-р Бацелова призова, когато имаме кашлица, която продължава повече от две седмици, да се консултираме с лекар. А за превенцията срещу кърлежи отбеляза, че най-сигурният начин е напръскването с репеленти. Тя добави, че трябва да сме с дълги чорапи, когато навлизаме в тревисти и гористи райони.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: