Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Леглата в болниците според възрастта на населението
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:21 / 03.09.2015Коментари (0)298
© Blagoevgrad24.bg
Леглата в болниците вече няма да се определят произволно според вижданията на директора или кмета, ако те са общински. Техният брой, както и разпределението им по отделения ще бъде в зависимост от това дали населението е застаряващо или не, дали в съответния регион има вредни производства, които удрят хората по здравето, както и на какво разстояние са лечебните заведения едно от друго. Това предвижда националната здравна карта, която е залегнала с промени в Закона за лечебните заведения. Проектът за тях бе приет от депутатите в здравната комисия на първо четене вчера. Пак картата ще казва и колко джипита и специалисти от доболничната помощ да има в даден регион, това ще важи и за лабораториите и медицинските центрове за образна диагностика.

Така ще се задоволят потребностите на населението от болнична и доболнична помощ, а не от болници, като цяло, коментира председателят на комисията д-р Даниела Дариткова.

За целта комисии от всяка една област ще дават предложения за здравните заведения и лекарите. Те ще работят след съгласуване със здравния министър, който ще утвърждава или не здравната карта. Първоначалният вариант в проекта бе това право да се даде на Националния център по здравеопазване и анализи. Депутатът от БСП д-р Емил Райнов поиска в картата да бъдат включени и стоматолозите, като се мотивира, че има цели региони, където няма такива специалисти. Представители на Българския зъболекарски съюз обаче го репликираха първо да каже как да бъдат задържани стоматолозите в България, а след това да се изказва. Така предложението му въобще не стигна до гласуване.

Да се създадат и дневни центрове за деца с увреждания и психични заболявания, приеха депутатите от комисията. В тях те ще получават медицинска и психологическа помощ. За тях ще се грижат педагози и социални работници, докато родителите са на работа.

Източник: "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: